Kandidat za Evropski parlament je i jedan Srbin: Konstantin Dobrilović najavio promene u Evropskoj uniji

07.06.2024

12:28

0

Što se Srbije tiče, on smatra da je ona pokazala šta je patrotizam i kako se brane interesi sopstvene države, što bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da rade i zemlje članice EU

Kandidat za Evropski parlament je i jedan Srbin: Konstantin Dobrilović najavio promene u Evropskoj uniji
Copyright Freiheitliche Partei Österreichs

Izbori za Evropski parlament glavna su tema poslednjih dana, a na njima oko 367 miliona građana Evropske unije sa pravom glasa od 6. do 9. juna odlučuje o 720 poslanika koji će sedeti u jednom od najmoćnijih zakonodavnih tela na svetu. Iako Srbija nije članica Evropske unije, to ne znači da neki naši sunarodnici možda neće postati evroparlamentarci. Jedan od njih je i Konstantin Dobrilović koji se nalazi listi Slobodarske partije Austrije (FPO). 

Dobrilović je 11. na listi FPO koju predvodi Harald Vilimski i jedini je kandidat srpskog porekla u Austriji. Poreklom je sa Romanije, a rođen je u nemačkom Minsteru, dok od ranih 2000-ih godina živi u Beču. Kako kaže, on zastupa takozvani zdravi patriotizam, koji je okosnica politike FPO-a i znači "okretanje svake zemlje članice EU pre svega potrebama svojih građana".

Prema Dobriloviću, Unija je prestala da se bavi tim pitanjima i prešla na "imaginarne i nebitne stvari", pa njegova stranka predlaže da države imaju veća ovlašćenja unutar svojih granica od organa EU.

Što se Srbije tiče, Dobrilović smatra da je ona pokazala šta je patrotizam i kako se brane interesi sopstvene države, kao i da joj je, sudeći po ekonomskom razvoju, pravnim i državničkim merilima, odavno mesto u evropskoj porodici.

Poslanik Slobodarske partije istakao je probleme sa kojima se suočava Austrija, a pre svega inflaciju, čije uzroke vidi u pandemiji i ratu u Ukrajini.

- Sve više građana oseća posledice korona krize i krize izazvane ratom u Ukrajini, jer su troškovi stanovanja i svakodnevnog života svakog dana sve veći. Iako Vlada pokušava da određenim merama nadoknadi štetu koja su izazvala poskupljenja ili olakša građanima, nemamo nikakve vidljive efekte tih njihovih mera, a nezadovoljstvo građana je svakim danom sve veće - kazao je Dobrilović za Euronews Srbija.

Freiheitliche Partei Österreichs
 

Kao glavni fokus delovanja FPO u novom sazivu EP Dobrilović navodi konkretna, a ne "imaginarna" pitanja, kojima su se, kako kaže, bavile takozvane elite u EP.

- Mi u Slobodarskoj partiji Austrije smatramo da Evropska unija budućnosti može biti samo zajednica suverenih nacionalnih država koja svojim građanima garantuje mir, sigurnost, slobodu i prosperitet. Kada to kažemo, mislimo da svaka država, pre svega, treba da bude okrenuta sebi i potrebama svog stanovništva i onda kao takva da bude deo Evropske unije, zajednice svih ostalih država. Tako izlgeda “zdrav patriotizam” i jedino tako je moguće da se zaista učini nešto konkretno za građane svake zemlje i cele Evropske unije - objašnjava on. 

Što se odnosa Srbije i Austrije tiče, Dobrilović naglašava snažne viševekovne veze dve države, ali i srpsku dijasporu koja broji oko 300.000 ljudi, od čega 200.000 živi u Beču.

- Sa druge strane, austrijske kompanije su jedan od najvećih investitora u srpsku privredu koje zapošljavaju oko 22.000 radnika. Odnosi Srbije i Austrije su jako dobri i u političkom, društvenom i kulturnom smislu, važno je da ih kao takve održavamo, ali i da radimo na njihovom jačanju u svim sferama - kaže član FPO.

Istraživanja u susret izborima najavljuju jačanje desničarskih snaga u nekoliko evropskih zemalja, dok anketa Euronews-a predviđa da će grupa ID, kojoj FPO pripada, osvojiti 66 mesta u novom sazivu. Druga grupacija desnice, Evropski konzervativci i reformisti (ECR), očekuje se da će dobiti 80 mesta, dok je najjača Evropska narodna partija (EPP) desnog centra sa projektovanim 181 mestom. 

Freiheitliche Partei Österreichs
 

Naš sagovornik očekuje da će u svim zemljama stranke desne orijentacije ostvariti značajne rezultate, jer smo, kako kaže, svedoci da se globalni poredak menja sve više iz dana u dan. Takođe je optimističan što se tiče svoje partije i očekuje najbolji rezultat do sada.

- Što se tiče moje stranke, očekujem da ostvarimo odličan rezultat jer prema aktulenim istraživanjima, moja stranka će prvi put u istoriji osvojiti prvo mesto na izborima za Evropski parlament u Austriji. Svakako, pozivam sve koji me vide kao svog zastupnika u EP da mi daju podršku i svoj glas prednosti (Vorzugsstimme) na izborima koji se održavaju 9. juna. Glasanje u Austriji je moguće i putem pošte, tako da oni koji na dan izbora nisu u zemlji mogu svoj glasački listić da naruče ranije i glasaju putem pošte - poručuje Dobrilović.

U skladu sa projekcijama širom EU, on očekuje da će promene "nadesno" u Evropskom parlamentu rezultirati politikom pre svega orijentisanom na interese sopstvenih zemalja.

- Kao što sam rekao, s obzriom na to da će u svim zemljama EU stranke desne orijentacije ostvariti značajne rezultate, očekujem da će i u novom sazivu EP biti mnogo jača struja
desne orijentacije, od kojih će svaka zastupati interese svojih zemalja na prvom mestu -zaključuje Dobrilović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike