Izrael objavio koliko još talaca drži Hamas: Priznali i da su četiri zarobljenika poginula tokom akcija IDF

05.06.2024

15:25

0

Više od 100 je oslobođeno u okviru sporazuma, dok je samo nekolicina oslobođena u vojnoj operaciji u izolovanoj enklavi

Izrael objavio koliko još talaca drži Hamas: Priznali i da su četiri zarobljenika poginula tokom akcija IDF
Izraelci u Tel Avivu traže da se vrate svi taoci iz Gaze - Copyright Profimedia

Smatra se da je oko 80 izraelskih talaca i dalje u zarobljeništvu u Gazi, nakon što su u utorak 43 proglašena mrtvima, prema ažuriranom zvaničnom broju koji je objavio Izrael.

Još četiri taoca dodata su listi poginulih dan ranije, a veruje se da su Haim Peri, Joram Mecger, Amiram Kuper i Nadav Poplvel ubijeni u gradu Kan Junis na jugu Gaze "pre nekoliko meseci", navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Četiri taoca su poginula dok je vojska zemlje delovala u gradu, priznao je portparol IDF Daniel Hagari.

- Temeljno ispitujemo okolnosti njihove smrti i proveravamo sve mogućnosti. Činjenice ćemo uskoro predstaviti, prvo njihovim porodicama, a potom i javnosti. Predstavićemo ih transparentno, kao i do sada - dodao je on.

Sva četiri muškaraca su se ranije pojavljivala u video-snimcima koje je objavio Hamas. Najmanje jedan od njih, Poplvel, podlegao je ranama zadobijenim tokom izraelskog vazdušnog napada na Gazu, prema palestinskoj militantnoj grupi.

Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
 

Anonimni zvaničnici izraelske vlade, međutim, rekli su raznim medijima da je broj od 80 talaca za koje se smatra da su još uvek živi verovatno znatno manji i da ih je mnogo više poginulo.

Više od 100 talaca je oslobođeno od početka nedavnih neprijateljstava. Samo nekolicina je spasena u vojnoj akciji, dok je velika većina zarobljenika puštena tokom razmene zarobljenika sa Hamasom u novembru za vreme jednonedeljnog prekida vatre.

Obezbeđivanje oslobađanja svih talaca koje je Hamas uzeo tokom prvobitnog napada na jug Izraela 7. oktobra bio je jedan od glavnih ciljeva rata protiv Hamasa koji je pokrenula vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Tokom skoro osam meseci sukoba Netanjahuovi kritičari neprestano su kritikovali očiglednu nemogućnost da se taoci izvuku iz Gaze, a rođaci otetih Izraelaca više puta su organizovali masovne proteste pozivajući na akciju vlade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike