Izraelski desničari upali u džamiju Al Aksa! Provocirali izvodeći talmudske rituale, došlo i do sukoba (VIDEO)

05.06.2024

15:03

0

Očekuje se da će u maršu učestvovati i ministri i poslanici Kneseta iz vladine koalicije

Izraelski desničari upali u džamiju Al Aksa! Provocirali izvodeći talmudske rituale, došlo i do sukoba (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Stotine izraelskih krajnjih desničara upale su u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu, prema izveštajima palestinske agencije Wafa.

Oko 800 Izraelaca je u grupama ušlo u ovaj sveti muslimanski objekat, dok su u isto vreme izbili sukobi u tom delu grada. Jake policijske snage bile su raspoređene kako bi osigurale "Marš zastave", događaj kojim Izrael slavi "ujedinjenje" Istočnog i Zapadnog Jerusalima posle šestodnevnog rata 1967. godine.

Ekstremisti su izvodili talmudske rituale u blizini pijace Al Katanin i Damaške kapije, koja vodi do džamije Al Aksa. Prisutan je bio i bivši član Kneseta Moše Fejglin.

 

 

Izraelske vlasti su rasporedile više od 3.000 policajaca u Jerusalimu, postavile vojne punktove na glavnim putevima, zatvorile glavne pravce i dodatno pooštrile bezbednost.

Očekuje se da će u maršu učestvovati i ministri i poslanici Kneseta iz vladine koalicije, uključujući krajnje desničarskog poslanika Itamara Ben-Gvira.

 

 

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je upad u džamiju Al Aksa i ograničenja kretanja nametnuta Palestincima u istočnom Jerusalimu.

Palestinci marš vide kao provokaciju koja potkopava njihovo pravo na Istočni Jerusalim kao prestonicu. Nasilje tokom marša 2021. godine dovelo je do desetodnevnog rata između Izraela i Hamasa, koji je zapretio da će reagovati na slične upade i pokušaje jevrejskih doseljenika da raseljavaju palestinske stanovnike.

 

 

Izrael smatra ceo Jerusalim, uključujući istočni doe, svojom "večitom i nepodeljenom" prestonicom, što je rezultat aneksije nakon šestodnevnog rata 1967. godine. Stari grad Jerusalim, opasan zidinama, dom je nekih od najsvetijih mesta za jevrejsku, muslimansku i hrišćansku religiju i često je mesto incidenata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike