Ujedinjene nacije stavile Izrael i Hamas na "crnu listu"

07.06.2024

23:35

0

Prethodni izveštaji uključivali su poglavlja o izraelsko-palestinskom sukobu, gde je Izrael bio optužen za teška kršenja prava dece

Ujedinjene nacije stavile Izrael i Hamas na "crnu listu"
Copyright Profimedia

Ujedinjene nacije uvrstile su Izrael i Hamas na crnu listu zemalja i organizacija koje povređuju decu u zonama sukoba u godišnjem izveštaju koji je podnela kancelarija generalnog sekretara Antonija Gutereša, a koji dokumentuje kršenja prava dece u konfliktima.

Prethodni izveštaji uključivali su poglavlja o izraelsko-palestinskom sukobu, gde je Izrael bio optužen za teška kršenja prava dece, piše "Tajms ov Izrael".

Međutim, Izrael do sada nije bio uključen u aneks na kraju izveštaja "navedenih strana koje nisu preduzele mere tokom izveštajnog perioda za poboljšanje zaštite dece".

 

Profimedia
 

"UN su se danas stavile na crnu listu istorije kada su se pridružile pristalicama Hamasovih ubica. IDF je najmoralnija armija na svetu i nijedna obmanjujuća odluka UN to neće promeniti", poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Dodao je da je Gutereš "jedini koji se danas nalazi na crnoj listi", budući da njegove odluke "nagrađuju teroriste, podstičući ih da koriste decu za terorističke akte".

Netanjahu tvrdi da će Hamas iskoristiti ovu odluku UN, a da će izraelski rat u Gazi biti produžen.

Palestinske vlasti pozdravile odluku


Odluka da se izraelska vojska uvrsti na globalnu listu prestupnika koji krše prava dece predstavlja korak ka tome da Izrael odgovara za svoje zločine, izjavio je danas portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne.

Portparol je to rekao za Rojters nakon što je objavljeno da je predstavnik Izraela u UN izjavio da je zvanično obavešten o odluci generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da uvrsti izraelsku vojsku na tu crnu listu. 

Lista je uključena u izveštaj o deci i oružanim sukobima koji treba da bude podnet Savetu  bezbednosti UN 14. juna.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike