Putin predvideo kad će SAD zameniti predsednika Ukrajine: Zelenski je uzurpirao vlast u Ukrajini, vanredno stanje po ustavu nije opravdanje

06.06.2024

15:26

0

Ruski predsednik je sugerisao da ga zapadne pristalice drže na vlasti kako bi snosio krivicu za predstojeće "nepopularne odluke"

Putin predvideo kad će SAD zameniti predsednika Ukrajine: Zelenski je uzurpirao vlast u Ukrajini, vanredno stanje po ustavu nije opravdanje
Copyright Profimedia

Vladimir Zelenski je efektivno uzurpirao predsednička ovlašćenja u Ukrajini, rekao je ruski lider Vladimir Putin u sredu na konferenciji za novinare sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija.

Zelenski ostaje na vlasti u Ukrajini, uprkos tome što mu je mandat zvanično istekao 20. maja. On je ranije odlučio da odustane od predsedničkih izbora pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog zbog sukoba sa Rusijom.

Međutim, vanredno stanje u Ukrajini ne govori ništa o proširenju predsedničkih ovlašćenja, rekao je Putin novinarima na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

- U njemu se kaže da se ovlašćenja prenose na parlament, a da se predsednički izbori ne održavaju sve dok je na snazi vanredno stanje. Ali ne kaže se da treba proširiti predsednička ovlašćenja - rekao je ruski lider.

Potez Zelenskog da produži svoj predsednički mandat na neodređeno vreme u suprotnosti je sa "članom 109 Krivičnog zakona Ukrajine, koji kaže da ovo treba tretirati kao uzurpiranje vlasti", rekao je Putin.

Profimedia
Vladimir Zelenski

Ruski predsednik je dalje sugerisao da zapadne pristalice Ukrajine drže Zelenskog na vlasti kako bi snosio krivicu za predstojeće "nepopularne odluke", kao što je potencijalno smanjenje starosne granice za vojni poziv na 18 godina.

- Mislim da će američka administracija naterati rukovodstvo Ukrajine da donese ove odluke, da smanji starosnu granicu za mobilizaciju na 18 godina, a zatim će se rešiti Zelenskog. Da bi to uradili, osećam, biće potrebno godinu dana, do proleća, najmanje do početka sledeće godine -rekao je Putin.

Ukrajinski ustav zabranjuje parlamentarne izbore tokom perioda vanrednog stanja i eksplicitno kaže da izabrani poslanici treba da zadrže svoja ovlašćenja sve dok ukrajinski narod ne izabere novi parlament. Međutim, ustav ne propisuje nikakva pravila za otkazivanje predsedničkih izbora i produženje mandata predsednika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike