Putin menja strategiju? "Naše nuklearno oružje je četiri puta moćnije od onog koje su Amerikanci bacili na Japan"

07.06.2024

19:46

0

Ruska nuklearna doktrina je živi instrument, moguće je izvršiti izmene ukoliko je potrebno, poručio je ruski predsednik

Putin menja strategiju? "Naše nuklearno oružje je četiri puta moćnije od onog koje su Amerikanci bacili na Japan"
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Ruska nuklearna doktrina je živi instrument, moguće je izvršiti izmene ukoliko je potrebno, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Imamo nuklearnu doktrinu i tu je sve zapisano. Upotreba nuklearnog oružja je moguća u izuzetnim slučajevima, u slučaju ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. U izuzetnim slučajevima. Ne mislim da je do takvog slučaja došlo. I nema takve potrebe. Ali ta doktrina je živi instrument i mi pažljivo pratimo šta se dešava u svetu, oko nas i ne isključujemo mogućnost nekih izmene u njoj“, naglasio je ruski lider.

Međutim, Rusiji nije potrebno nuklearno oružje za definitivnu pobedu u Ukrajini kada postoji takva stvar kao što je "ruski karakter", rekao je Putin.

„Znate, kada vidimo šta je ruski karakter, kakav je karakter ruskog građanina, mi to razumemo i oslanjamo se na to, ne treba nam nikakvo nuklearno oružje za konačnu pobedu“, naveo je ruski predsednik i podsetio na podatak da je samo u 2024. godini u rusku vojsku pristupilo 160.000 ljudi.

Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP
 


Putin je izjavio da očekuje da trenutna geopolitička situacija neće dovesti do razmene nuklearnih udara.

„Ako i dođe, ne daj Bože, do razmene nuklearnih napada. što mi zaista ne želimo, onda bi broj žrtava mogao da raste do beskraja. Ali ja ipak polazim od toga da do toga nikada neće doći“, naglasio je on.

Rusija može da izvrši nuklearna testiranja, ali za tim još uvek nema potrebe, dodao je.
Istovremeno, ruski lider je podsetio da je taktičko nuklearno oružje koje Moskva ima četiri puta snažnije od bombi bačenih na Japan.
Profimedia
 


„Naše taktičko nuklearno oružje je četiri puta snažnije od bombi koje su Amerikanci upotrebili protiv Hirošime i Nakasakija. Tri ili četiri puta snažnije. Imamo ih višestruko više nego na evropskom kontinentu, pa čak i ako Amerikanci donesu svoje iz SAD. Svejedno imamo mnogo više“, istakao je Putin.

Kako je naveo, upotreba nuklearnog oružja može povećati brzinu postizanja ciljeva Rusije tokom specijalne vojne operacije, ali je zdravlje ruske vojske važnije.

S tim u vezi, predsednik je izrazio sumnju da će se Vašington umešati u rat strateškim nuklearnim oružjem u slučaju kontra napada Moskve na Evropu.

„Upravo ti Evropljani će morati da razmišljaju o tome. Ako oni sa kojima budemo razmenjivali takva nuklearna gađanja ne budu postojali, da li će se Amerikanci uključiti u tu razmenu vatre na nivou strateškog naoružanja ili ne? Vrlo sumnjam da hoće. I Evropljani bi trebalo da razmišljaju o tome“, rekao je predsednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike