Vuče li Bajden planetu u treći svetski rat iz straha da će izgubiti na izborima?

07.06.2024

21:14

0

Ne može da priušti još jedan spoljnopolitički poraz, jer se osramotio u Avganistanu i na Crvenom moru

Vuče li Bajden planetu u treći svetski rat iz straha da će izgubiti na izborima?
Džo Bajden - Copyright Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden dao je prošlog četvrtka zeleno svetlo Ukrajini da upotrebi američko oružje protiv Rusije unutar ruske teritorije, iako su navodno dobili instrukcije da ograniče napade na oblast Harkova.

Odluka je doneta nakon što su brojne evropske zemlje takođe dozvolile Ukrajini da napada ciljeve unutar Rusije, bez ograničenja vezanih za napade u blizini Harkova, uključujući Francusku i Nemačku, koje su javno lobirale da SAD ukinu ta ograničenja.

Odluka je deo niza eskalacija zemalja NATO-a koje rizikuju globalni nuklearni holokaust kako bi zadržale iluziju o nepobedivosti Ukrajine još neko vreme.

Kao i prethodne eskalacije, ova najnovija promena politike zemalja NATO-a, kako piše Sputnjik, neće promeniti stvarnost na bojnom polju, ali će svet pomeriti bliže katastrofalnoj konfrontaciji koja bi mogla da okonča civilizaciju kakvu poznajemo.

Kao i njegov blizak lični prijatelj, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, Bajden postaje sve nepopularniji u svojoj zemlji. Prema nedavnim anketama, on je najnepopularniji američki predsednik u prvom mandatu od 1940-ih.

To iznenađuje jer se do sada pokazalo da je rat obično blagodat za rejting američkog predsednika, što je bio slučaj i sa Džordžom H. V. Bušom i sa Džordžom V. Bušom.

Profimedia
 

Rat u Ukrajini kao poslednja karta u rukavu

Bajden ne može da priušti još jedan spoljnopolitički poraz, jer se osramotio u Avganistanu, gde je njegovo povlačenje bilo veoma nespretno, i na Crvenom moru, gde se pokazao nesposobnim da ukine blokadu plovnih puteva koju su svojim napadima podstakli Huti. Sve dok traje rat u Ukrajini, Bajden ne mora da prizna poraz, istakao je u četvrtak politički karikaturista i kovoditelj Sputnjikovog "Konačnog odbrojavanja".

- Ako kažete da imate novu ideju, u ovom slučaju dozvoljavajući udare unutar Rusije, onda možete verodostojno da tvrdite da rat još nije završen - rekao je Ted Ral.

Sa propalestinskim protestima koji se odvijaju širom zemlje, Bajden je u opasnom položaju. Nedavna anketa je pokazala da je 20 odsto demokratskih i nezavisnih birača u državama u kojima je neizvesno kako će građani glasati reklo da je manje verovatno da će glasati za njega zbog postupanja s Gazom, što je više nego dovoljno da aktuelni lider ne izbori drugi mandat.

- Bilo je mnogo mogućnosti za mirovne sporazume koji bi mogli da okončaju ovaj užasni sukob u Ukrajini, ali Bajdenova administracija izgleda nepokolebljiva u provociranju rata sa Rusijom. Izborna je godina. Situacija u Izraelu je zaista ružna, ima mnogo velikih protesta protiv njega. Možda misli da može da okupi narod protiv Rusije - rekao je glavni urednik časopisa "Covert Action" Džeremi Kuzmarov.

Profimedia
 

On je primetio da se, iako ne tako žestoko ili brzo kao prema Izraelu, javno raspoloženje SAD pogoršalo i po pitanju rata u Ukrajini.

- Tako da ne znam da li je ovo politički pobednička strategija, ako je to ono čemu on teži - dodao je.

Glavobolje u Evropi

Dok su druge zemlje NATO-a prednjačile u ukidanju ograničenja za napade unutar Rusije, i one se suočavaju sa političkim nemirima kod kuće i mogućim porazima na izborima za Evropski parlament. U Francuskoj vladajuća koalicija predsednika Emanuala Makrona teško gubi od Nacionalnog saveza, a Socijalistička partija im je za petama za drugo mesto.

U međuvremen,u u Nemačkoj stranka Alternativa za Nemačku, ne tako davno odbačena stranka, zauzima drugo mesto u zemlji prema anketama.

 

Lideri u tim zemljama takođe  pokušavaju da održe Ukrajinu i izbegnu ponižavajući poraz pred izbore.

- Rukovodstvo u Evropi usvaja agresivnu politiku protiv Rusije i podržava Ukrajinu do kraja i svrstava se sa Sjedinjenim Državama u ovom ratu - rekao je Kuzmarov, napominjući da je Slovačka izuzetak i da je "njihov lider bio meta atentata".

Profimedia
F-16

Takođe je saopšteno da su neke evropske zemlje dale dozvolu Ukrajincima da koriste borbene avione F-16 iznad teritorije Ukrajine. Ovi mlaznjaci mogu da nose rakete koje sadrže nuklearne bojeve glave.

- Stoga ne možemo a da ne posmatramo snabdevanje kijevskog režima ovim sistemima kao namernu signalnu akciju NATO-a u nuklearnoj sferi. Oni pokušavaju da prenesu da su SAD i NATO spremni da idu na sve u Ukrajini - rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da se nada da će zajedničke vojne vežbe Belorusije i Rusije, koje su uključivale vežbu sa nestrateškim nuklearnim bojevim glavama, poslužiti kao "otrežnjujući podsetnik našim protivnicima na katastrofalne posledice dalje eskalacije na nuklearnom nivou".

Sa liderima na Zapadu koji su naizgled skloni da izazovu treći svetski rat ili da se približe toj liniji što je više moguće u uzaludnom pokušaju da poboljšaju svoje rejtinge, na ljudima je da nateraju svoje lidere da promene kurs.

- Nadamo se da će ovi pokreti rasti i mislim da ćemo možda videti još protesta i demonstrante koji protestuju zbog izraelsko-palestinskog rata kako prave vezu između trule politike tamo i Zapada i trule politike u mnogim drugim regionima u svetu, uključujući ovu stvarnu opasnu tačku - predvideo je Kuzmarov, pozivajući na širi pokret "ekvivalentan pokretima iz 1960-ih ili nešto veće, što je zaista potrebno jer su lideri van koloseka".

- Mislim da nam je potrebna masovna građanska neposlušnost protiv lidera koji ne rade u interesu čovečanstva ili javnosti - dodao je kasnije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike