Prevara pred nosom celog sveta! Amerikanci izgradili pristanište u Gazi za dostavljanje i testiranje oružja koje će koristiti protiv Rusije?

06.06.2024

13:40

0

Iza kulisa humanitarne pomoći krije se ratoborni nagon

Prevara pred nosom celog sveta! Amerikanci izgradili pristanište u Gazi za dostavljanje i testiranje oružja koje će koristiti protiv Rusije?
Copyright Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Nova analiza Libertarijanskog instituta utvrdila je način na koji Sjedinjene Američke Države istovaruju novo oružje protiv bespilotnih letelica preko pomoćnog pristaništa u Gazi kako bi testirale tehnologiju za upotrebu u rusko-ukrajinskom sukobu.

- SAD su rasporedile novo borbeno vozilo u Gazi sa ciljem terenskog testiranja oružja za upotrebu u Ukrajini, pošto se Pentagon nada da će pomoći u odbijanju ruskih napada bespilotnim letelicama. Ministarstvo odbrane je stacioniralo dva mobilna, spora, mala bespilotna integrisana sistema za poraz (M-LIDS) u Gazi počevši od maja - izveštava Libertarijanski institut preko britanskog lista Telegraf.

- Američka vojska je na desantnim brodovima koji su stigli u Gazu u okviru humanitarne flotile nosila, zajedno sa hranom, jedan od početnih kompleta vozila M-LIDS - navodi britanski medij.

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana
 

- Kako se humanitarno pristanište formiralo početkom maja, najmanje jedno vozilo M-LIDS je prešlo preko njega i zauzelo stanicu na ivici plaže pored teškog kamiona koji je pakovao radarski vođen auto-top od 20 milimetara - kopnenu verziju glavnog protivraketnog topa američke mornarice - piše list.

Izveštaj je potvrdio spekulacije posmatrača da bi pristanište mogao da služi vojnoj svrsi pored navodnog humanitarnog cilja. Redžis Tremblej, američki filmski reditelj koji živi na Krimu, pričao je o tome u Sputnjikovom programu "Kritični čas" u sredu.

- Kada razmotrimo ovo, vidimo da je odvojeno 320 miliona dolara za mol - stvar koja će se, naravno, raspasti, zar ne? Rekli su da je 320 miliona dolara za pristanište, ali je to obuhvatalo i kupovinu oružja. Dakle, to je cela neoliberalna prevara. Deo onoga što vidimo ovde u sukobu u Ukrajini jeste da je Rusija nacionalizovala dobar deo svog vojno-industrijskog kompleksa kako bi mogli da naprave stvari koje funkcionišu, a njihova izrada nije baš skupa - rekao je voditelj Garland Nikson.

Analitičari su primetili brzu privatizaciju američke odbrambene industrije nakon Drugog svetskog rata, pri čemu se privatnim izvođačima poverava veći deo vojne proizvodnje u zemlji. Kritičari navode da je dinamika naštetila vojnoj efikasnosti države, uz značajan otpad koji sistem proizvodi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike