Fico glasao na izborima za Evropski parlament, pa poručio: Moramo izabrati one koji hoće mir, Slovačka je protiv vojnih avantura

08.06.2024

13:30

0

Premijer koji se oporavlja od napada kritikovao je zemlje koje su dozvolile Ukrajini da njihovim oružjem gađa Rusiju

Fico glasao na izborima za Evropski parlament, pa poručio: Moramo izabrati one koji hoće mir, Slovačka je protiv vojnih avantura
Copyright Printscren Twitter

Slovački premijer Robert Fico naglasio je da je ključno izabrati poslanike na današnjim izborima za Evropski parlament koji će podržavati mirovne inicijative, a ne produžavati sukob u Ukrajini.

Nakon što je glasao u bolnici, Fico je izjavio da "Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture pojedinih zapadnih zemalja koje su se saglasile sa tim da Ukrajina upotrebi njihovo oružje za gađanje ciljeva u Rusiji".

Premijer Slovačke, kojis e prilikom glasanja fotografisao sa štapom pomoću kog hoda, ocenio je da ovakve odluke ukazuju na želju zapadnih zemalja za eskalacijom sukoba.

- Saglasnost koju su zapadne zemlje dale Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir, već eskalaciju tenzija sa Rusijom, što će se sigurno desiti - napisao je Fico na svom profilu na Fejsbuku.

Fico je posebno istakao da kao premijer neće uvlačiti Slovačku u "takve vojne avanture" i da će se zalagati za prioritizaciju mira nad ratom.

Oko 373 miliona građana Evropske unije iz 27 zemalja glasa od 6. do 9. juna na izborima za Evropski parlament, oblikujući na taj način pravac kojim će se EU kretati u narednih pet godina.

Na ovogodišnjim izborima bira se 720 evroposlanika, što je za 15 više nego na prethodnim izborima 2019. godine. Izbori za Evropski parlament privlače veliku pažnju javnosti, prvenstveno zbog očekivanja da će doći do zaokreta udesno u novom sazivu EP usled uspona desničarskih i krajnje desničarskih stranaka širom Evrope u poslednjih nekoliko godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike