"Nisu bili oduševljeni kada sam odbio da bombardujem Beograd": Robert Fico u prvom obraćanju spomenuo i našu zemlju

05.06.2024

21:48

0

Slovački premijer nabrojao političke odluke koje nisu bile u skladu sa velikim silama

"Nisu bili oduševljeni kada sam odbio da bombardujem Beograd": Robert Fico u prvom obraćanju spomenuo i našu zemlju
Copyright AP Photo/Petr David Josek

Slovački premijer Robert Fico obratio se javnosti prvi put nakon atentata i rekao da neće tužiti opozicionara i pisca Juraja Cintulu (71).

Slovački premijer je tom prilikom nabrojao političke odluke koje nisu bile u skladu sa velikim silama, među kojima je odbijanje učešća u bombardovanju SRJ 1999.

- Nisu sve velike demokratije bile oduševljene kada sam odbio da bombardujem Beograd ili povukao slovačke vojnike iz Iraka, blokirao uvođenje obaveznih kvota za ilegalne migrante ili radikalno odbio predlog da se ukine pravo veta državama članicama EU. Samopouzdana suverena slovačka spoljna politika zasnovana na članstvu u EU i NATO, ali orijentisana na sve četiri strane sveta, jednostavno nije u modi - rekao je Fico.

Profimedia
 

Slovački premijer je dodao da mu je napad ozbiljno oštetio zdravlje, da je pretrpeo nekoliko operacija i bolove, ali je duboko zahvalio medicinskom osoblju u bolnici u Banjskoj Bistrici, gde se lečio nakon atentata.

Atentat na Fica, koji je više puta govorio protiv isporuke oružja Ukrajini i njenog članstva u NATO, dogodio se 15. maja.

Napadač je ispalio pet hitaca u slovačkog premijera iz neposredne blizine. Policija je tada saopštila da je napadač bio motivisan političkim motivima i da se nije slagao sa postupcima vlade - uključujući i protivljenje obustavljanju isporuke oružja Ukrajini.

Nedugo posle atentata na premijera Slovačke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo mu je brz oporavak i rekao da će ga posetiti zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike