NATO priprema trupe za borbu sa Rusijom! Uklanjaju se sve prepreke za slanje vojnika na potrebne lokacije

04.06.2024

18:10

0

Već je spremno 300.000 obučenog osoblja

NATO priprema trupe za borbu sa Rusijom! Uklanjaju se sve prepreke za slanje vojnika na potrebne lokacije
Ilustracija - Copyright Profimedia

NATO radi na planovima da u slučaju rata sa Rusijom pošalje desetine hiljada američkih vojnika duž "kopnenih koridora" u Evropi, rekao je viši strateg Alijanse za britanski portal Telegraf. 

Prošle godine su se članovi vojnog bloka predvođenog SAD složili da zadrže 300.000 vojnika spremnih za raspoređivanje, navodno zbog potencijalnog ruskog napada. Međutim, vežbe obuke su otkrile birokratiju i infrastrukturna uska grla koja sprečavaju brzi transfer osoblja i materijala širom kontinenta. 

Vojno rukovodstvo NATO-a stoga radi na tome da obezbedi da protok trupa ne bude zaustavljen verovatnim ruskim udarima na luke koje američka vojska koristi za istovar svog tereta, izvestio je u utorak Telegraf. 

- Jasno je da ogromne logističke baze, kakve poznajemo iz Avganistana i Iraka, više nisu moguće jer će biti napadnute i uništene veoma rano u konfliktnoj situaciji - rekao je general-potpukovnik Aleksandar Solfrank, šef logističke komande NATO-a JSEC.

Primarni put za američke trupe u slučaju rata sa Rusijom bio bi preko holandske luke Roterdam do Nemačke i Poljske, navodi se u izveštaju. Alternativni koridori bi počeli u Italiji, Grčkoj i Turskoj, i prolazili bi kroz Sloveniju i Hrvatsku do Mađarske i kroz Bugarsku i Rumuniju. Takođe se planira uključivanje Norveške, Švedske i Finske za rezervnu logistiku.

Profimedia
 

SAD i njihovi saveznici tvrde da bi Moskva mogla da napadne NATO i da će slanje oružja Ukrajini za borbu protiv Rusije pomoći da se taj ishod zaustavi ili spreči. Moskva je negirala da ima takve namere i optužila je zapadne vlade da stvaraju lažne pretnje kako bi obmanule svoje stanovništvo u vezi sa sukobom u Ukrajini.  

Ruski zvaničnici opisali su neprijateljstva sa Ukrajinom kao zastupnički rat koji su pokrenule Sjedinjene Američke Države sa ciljem podrivanja ruskog razvoja, u kom ukrajinski vojnici služe kao "topovsko meso", dok Zapad doprinosi oružjem, obaveštajnim podacima, obukom i planiranjem.

Direktan sukob sa NATO-om bio bi egzistencijalna pretnja Rusiji, smatra Moskva, s obzirom na superiornost bloka u konvencionalnim snagama. Shodno tome, svaki takav sukob opravdao bi raspoređivanje nuklearnog oružja u skladu sa ruskom nuklearnom doktrinom, upozorila je Moskva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike