Atentator na slovačkog premijera prebačen na psihijatriju: Ficove pristalice mu spremaju odmazdu?

03.06.2024

18:56

1

Ova odluka je doneta sa najvišeg vrha

Atentator na slovačkog premijera prebačen na psihijatriju: Ficove pristalice mu spremaju odmazdu?
Copyright AP photo/Petr David Josek Printscreen X

Pisac Juraj Cintula (71), koji je izvršio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, prebačen je zbog bezbednosti na odeljenje psihijatrije zatvorske bolnice.

Ministar odbrane Slovačke Robert Kalinjak navodi da je Cintula prebačen jer na odeljenju psihijatrije postoji mogućnost intenzivnog nadzora.

- Odluka da se Cintula prebaci na psihijatrijsko odeljenje doneta je kako sebi ne bi naneo bilo kakve povrede ili zadobio povrede koje bi premijerove pristalice mogle shvatiti kao odmazdu - rekao je Kalinjak.

Printscreen/Facebook/Lenks Mocho
 

Slovački mediji pretodno su javili da je Cintula, koji je inače pesnik, pod danonoćnim nadzorom i da bi njegovo prebacivanje u medicinsku ustanovu moglo da bude obavljeno u preventivne svrhe.

Atentat na Fica, koji je više puta govorio protiv isporuke oružja Ukrajini i njenog članstva u NATO, dogodio se 15. maja.

Napadač je ispalio pet hitaca u slovačkog premijera iz neposredne blizine. Policija je tada saopštila da je napadač bio motivisan političkim motivima i da se nije slagao sa postupcima vlade - uključujući i protivljenje obustavljanju isporuke oružja Ukrajini.

Cintuli preti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RIA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike