Šojgu upozorio na prljavu igru Alijanse: NATO uvežbava invaziju na zemlje ODKB

06.06.2024

12:47

0

Broj provokacija NATO-a raste, posebno u vazdušnom prostoru, tvrdi bivši ministar odbrane

Šojgu upozorio na prljavu igru Alijanse: NATO uvežbava invaziju na zemlje ODKB
Segej Šojgu - Copyright Profimedia

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je na sednici ODKB-a da se sistematsko granatiranje civila i civilne infrastrukture u ruskim regionima odvija uz direktno učešće Zapada.

Takođe je rekao da NATO vežba invaziju na zemlje članice ODKB-a, dok zapadne zemlje šalju plaćenike i ekstremiste iz međunarodnih terorističkih organizacija u Ukrajinu.

Broj provokacija NATO-a raste, posebno u vazdušnom prostoru, istakao je on.

- Na severnim i zapadnim granicama zone kolektivne bezbednosti NATO povećava svoje vojno prisustvo, uvodeći nove sisteme naoružanja. Raste broj provokacija u vazdušnom prostoru i održavaju se vojne vežbe koje uključuju simulaciju invazije na teritorije ODKB-a - naglasio je Šojgu.

Zapadne zemlje, prema Šojguu, pokušavaju da evroazijski region pretvore u arenu geopolitičke konfrontacije, koristeći različite metode, uključujući direktno mešanje u unutrašnja pitanja, ucene i pretnje.

Šojgu je dodao i da se u Avganistanu pojavljuju novi kampovi za obuku ekstremista, dok se teroristi prebacuju iz Sirije i Iraka. Situacija u Avganistanu izaziva duboku zabrinutost zbog povećane verovatnoće širenja terorizma van granica zemlje, što zahteva efikasne mere stabilizacije koje nisu moguće bez punog učešća aktuelnih avganistanskih vlasti.

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, poznata po svom akronimu ODKB, regionalna je međunarodna organizacija koja se bazira na bezbednosno-vojnoj saradnji, a njena članice trenutno su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Jermenija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike