Sedmica u svetu: Bombastični intervju sa Putinom, Bajdenova lutanja, krvavi Bliski istok i bolest britanskog kralja

11.02.2024

21:08

0

Poljoprivrednici širom Evrope nastavili su da protestuju, Tramp je dominirao u na predizborima, a u Ukrajini su unutrašnja previranja dostigla vrhunac

Sedmica u svetu: Bombastični intervju sa Putinom, Bajdenova lutanja, krvavi Bliski istok i bolest britanskog kralja
Copyright Profimedia/AP Photo

U nedelji za nama (5-11. februara) intervju američkog novinara sa ruskim liderom fascinirao je svet, Bliski istok je odjekivao od eksplozija, Bajdenovo mentalno stanje zabrinulo je Amerikance, a britanski kralj je otkrio da boluje od teške bolesti. Poljoprivrednici širom Evrope nastavili su da protestuju, Tramp je dominirao u na predizborima, dok su u Ukrajini unutrašnja previranja dostigla vrhunac.

Krvavi Bliski istok

Na Bliskom istoku i dalje ključa. Visoki zvaničnik jemenskih pobunjenika Huta zapretio je Italiji da će postati meta ako se uključi u napade na njihovu državu, oružje poslato u Ukrajinu pronađeno je u rukama Hamasa, a iz Gaze su stigli zastrašujući prizori pogubljenih Palestinaca.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Američki portal The Intercept objavio je izveštaj u kom se navodi da Izrael ignoriše naredbu Međunarodnog suda pravde koja zahteva sprečavanje i kažnjavanje dela genocida, predsednik Irana Ebrahim Raisi osudio je pokušaje nekih islamskih zemalja da normalizuju odnose s Izraelom, nazivajući Izrael "cionističkim režimom" i tvrdeći da on nikada neće biti prijatelj muslimana, a nacrt Hamasovog plana o prekidu vatre osvanuo je u javnosti.

Američki dron ubio je komandanta Kataib Hezbolaha u Bagdadu, zbog čega su se iračke milicije zarekle da će povesti "sveti rat" protiv SAD, Netanjahu je ocenio da će se rat u Gazi završiti za nekoliko meseci, a priča Palestinke koja čeka da radi svoje dete u izbegličkom šatoru u nehigijenskim uslovima potresla je svet.

Pojavili su se navodi da Netanjahu planira da sravni Rafu do Ramazana, na šta je Hamas burno reagovao, rekavši da u tom slučaju nema ništa od oslobađanja talaca, Iran je tradicionalno proslavio Islamsku revoluciju paljenjem američke zastave, a u analizama portala 24sedam možete pročitati zbog čega su nekadašnji prijatelji Vašington i Teheran postali zakleti neprijateljikako Izrael potapa tunele u Gazi i kako će to uticati na snabdevanje vodom i kolika je verovatnoća rata između Izraela i Libana

Intervju koji je zatresao planetu

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Američki novinar Taker Karlson podigao je buru kada je fotografisan u Moskvi, zbog čega je počelo da se priča o mogućnosti intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što je Taker u sredu i najavio, izazvavši lavinu besa zapadnih medija i američkih vlasti.

Karlson je optužio Bajdenov tim za sabotažu intervjua sa Putinom, pojavili su se navodi da EU planira da uvede sankcije voditelju zbog toga, dok je Kremlj objasnio zašto je Putin dao intervju baš njemu.

Hilari Klinton izvređala je Karlsona zbog intervjua, koji je ugledao svetlost dana u prvom minutu petka i napravio buru obarajući sve rekorde gledanosti i na Tviteru i na Jutjubu. Stručnjaci za govor tela analizirali su Putina, Karlson je podelio utiske o ruskom lideru posle razgovora s njim, a bivši obaveštajni oficir američkog Marinskog korpusa Skot Riter izjavio je da bi ovaj intervju mogao da spreči Zapad "da izvrši samoubistvo".

Profimedia
 

Zaharova je tvrdila da je intervju ruskog predsednika izazvao histeriju u Beloj kući i Stejt departmentu, francuski političar ocenio je da je Putinov intervju razbesneo NATO, jer je ​"to njihov lični poraz", a u analizama portala 24sedam možete pročitati ko je Taker Karlson i koje su ključne poruke intervjua koji je uzdrmao svet.

Nejaka odbrana Ukrajine, obezglavljivanje vojske i prazne pretnje

Šef radne grupe za koordinaciju pomoći Ukrajini pri nemačkom Ministarstvu odbrane general-major Kristijan Frojding izjavio je da će Ukrajina biti prinuđena da mobiliše još vojnika zbog velikih gubitaka, Kremlj je upozorio Zapad da bi svaki pokušaj korišćenja zamrznute ruske imovine za prikupljanje sredstava za Ukrajinu bio nezakonit, a glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji pristao je da postane ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji nakon što se pričalo o njegovoj ostavci.

Profimedia
Valerij Zalužnji

Kineski list „Global tajms“ pisao je da se u poslednjem nizu izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga nazire se potencijalna opasnost od širenja sukoba u Ukrajini u svetski rat, ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) sprečila je teroristički napad Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) protiv zvaničnika sa Krima, a sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev optužio Ukrajinu za pokušaj destabilizacije Rusije jer gađaju civilne objekte u Rusiji zbog neuspeha na bojnom polju.

Ukrajina je zapretila Rusiji da će Krimski most biti uništen ove godine, Rusija je izvela raketni udar na Kijev i druge ukrajinske gradove dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj boravio u dvodnevnoj poseti Ukrajini, zbog čega je jutro dočekao u skloništu, a Švedska je obustavila istragu eksplozija na Severnom toku.

Rusi su pojačali operacije u Avedejevki i ulazili su u nju sa svih strana, pa se pričalo da je pad ovog grada blizu, Zelenski je u sredu smenio Zalužnjeg i na njegovo mesto postavio Aleksandra Sirskog, a zatim je smenio još jednog Zalužnjevog saradnika imenujući general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, a otpuštajući Serhija Šaptalu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Rusija je sprečila napad na brodove u Crnom moru, a nova nketa pokazala je da bi oko 75 odsto građana Rusije bilo bi spremno da glasa za predsednika Vladimira Putina na predsedničkim izborima da se oni održavaju sledeće nedelje.

Bajden u poseti onom svetu i Trampova nadmoć

Uprkos tome što bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli ima male šanse da postane predsednički kandidat Republikanske stranke, bogati donatori su joj samo u januaru ove godine uplatili više od 16 miliona dolara, ali su počeli da se pojavljuju znaci da polako dižu ruke od nje, bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je odbio da debatuje sa predsedničkim kandidatima iz Republikanske stranke, rekao je da bi želeo da "odmah" održi debatu sa aktuelnim liderom Amerike, a njegova rivalka Hejli nije pobedila čak ni kad njega nije bilo na listi, dok je on ponovo trijumfovao i u Nevadi.

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
 

Sa druge strane, američki predsednik Džo Bajden napravio je čak tri lapusa ove nedelje - prvo je pomešao aktuelnog lidera Francuske Emanuela Makrona sa pokojnim predsednikom Fransoom Miteranom, koji je preminuo 1996. godine, zatim je pomešao takođe pokojnog Helmuta Kola sa Angelom Merkel i na kraju predsednika Egipta sa meksičkim kolegom.

Dmitrij Medvedev je komentarisao Bajdenove lapsuse rekavši da je svet zaista u opasnosti, izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir izvinio se nakon što je njegov sin sugerisao da američki predsednik Džo Bajden ima Alchajmerovu bolest, a predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson saopštio je da Bajden nije podoban za funkciju koju obavlja.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Medicinski profesionalci uputili su poziv američkom predsedniku Bajdenu da polaže test mentalne sposobnosti, a Tramp je komentarisao sve vidljiviju senilnost aktuelnog američkog lidera Džoa Bajdena rekavši da on "ne zna ni da je živ".

Moć poljoprivrednika

Italijanski farmeri nastavili su u ponedeljk protest protiv evropske i državne poljoprivredne politike i traktorima stigli nadomak Rima, holandski poljoprivrednici su blokirali i holandsko-belgijski granični prelaz, a i stotine bugarskih poljoprivrednika protestovalo je istog dana u Sofiji jer, kako su naveli, vlada ne čini ništa u vezi sa rešavanjem njihovih sve većih problema.

Italijanski farmeri su najavili još veći haosŠpanci su blokirali 14 auto-puteva i palili gume i grmlje na njima, a zbog čega su Evropski farmeri nezadovoljni i zbog čega protestuju možete pročitati u analizi portala 24sedam

Monarhova bolest

Britanskom kralju Čarlsu III dijagnostikovan je rak i u ponedeljak je počeo sa lečenjem, saopštila je tog dana Bakingemska palata. Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je "zahvalan" što je kralju rak dijagnostifikovan "rano" i poželeo monarhu brz oporavak, princ Hari, vojvoda od Saseksa, stigao je sutradan u Veliku Britaniju iz Amerike kako bi pružio podršku svom ocu, dok je princ Vilijam preuzeo dužnost kralja i zamenio bolesnog Čarlsa na ceremoniji kojom je on rukovodio prošle godine.

Profimedia
 

Mnogi su se zapitali zašto je princ Hari odseo u hotelu umesto u palati, kraljica Kamila pričala je o stanju svog supruga, a šta Čarlsova dijagnoza znači za ostale članove kraljevske porodice, kao i od čega su ranije bolovali pripadnici najpoznatije porodice na svetu, možete pročitati u analizama portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike