Osvanuo plan Hamasa o primirju: Militanti traže tri faze u oslobađanju talaca, jedan od zahteva Izrael teško da će ispuniti

07.02.2024

11:02

0

SVaka od etapa trajala bi 45 dana

Osvanuo plan Hamasa o primirju: Militanti traže tri faze u oslobađanju talaca, jedan od zahteva Izrael teško da će ispuniti
Copyright Profimedia/Yousef Masoud / SOPA

Nacrt Hamasovog plana o prekidu vatre osvanuo je u javnosti, a novinska agencija Rojters, koja je imala uvid u njega, otkrila je više detalja o tome šta militanti predlažu.

Ovaj plan je odgovor na predlog koji su prošle sedmice poslali katarski i egipatski posrednici, a koji su podržali SAD i Izrael.

Prema nacrtu dokumenta koji je video Rojters, Hamasov kontrapredlog predviđa tri faze u trajanju od po 45 dana: 

1. faza: Svi žene taoci, muškarci mlađi od 19 godina, starije osobe i bolesni biće pušteni tokom prve 45-dnevne faze u zamenu za puštanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora.

2. faza: Oslobađanje preostalih muških talaca.

3. faza: Tela i ostaci poginulih u borbama bili bi razmenjeni u trećoj fazi. Hamas bi do kraja treće faze očekivao da će strane postići dogovor o okončanju rata.

AP Photo/Adel Hana
 

Rojters navodi da bi predlog takođe značio početak rekonstrukcije Gaze i potpuno povlačenje izraelskih snaga.

Hamas, koji upravlja Gazom, naveo je u dodatku predlogu da želi oslobađanje 1.500 zatvorenika, od kojih trećinu zahteva da izabere sa liste Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotne kazne, na šta je malo verovatno da će Izrael pristati.

Primirje bi takođe povećalo priliv hrane i druge pomoći očajnim civilima u Gazi koji se suočavaju sa glađu i nestašicom osnovnih zaliha.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike