Iračke milicije se zarekle da će povesti "sveti rat" protiv SAD: Burne reakcije posle ubistva komandanta Kataib Hezbolaha (VIDEO/FOTO)

08.02.2024

17:56

0

Agresija Amerike „poziva nas da ostanemo nepokolebljivi u džihadističkom pristupu“, poručili su iz militantne grupe

Iračke milicije se zarekle da će povesti "sveti rat" protiv SAD: Burne reakcije posle ubistva komandanta Kataib Hezbolaha (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Američka vojska izvela je napad dronom u Bagdadu gađajući vođu ključne milicije savezničke iračke vlade koju Vašington okrivljuje za niz napada na američke snage širom regiona poslednjih meseci. Iračke i sirijske diplomate iznele su svoj slučaj u UN kako bi osudile SAD zbog kršenja njihovog suvereniteta.

Lider pokreta Kataib Hezbolah obećao je da će „ostati nepokolebljiv" u svetom ratu milicije protiv američkih snaga u regionu nakon napada dronovima u sredu na jednog od njegovih najviših komandanata.

Agresija SAD „poziva nas da ostanemo nepokolebljivi u džihadističkom pristupu“, rekao je generalni sekretar Abu Husein Al Hamidavi u saopštenju objavljenom u četvrtak, tražeći od Boga da podari porodicama komandanta Abu Bakra al Saadija i drugih ubijenih u napadu „strpljenja i utehe“.

 

 

Al Saadi, komandant milicije zadužen za antiameričke i antiterorističke operacije Kataib Hezbolaha u Siriji, ubijen je u američkom napadu u Bagdadu nakon što je u njegovo vozilo udario dron. U napadu su ubijena i druga dva neimenovana pripadnika milicije.

CENTCOM, borbena komanda Sjedinjenih Američkih Država odgovorna za američke vojne operacije na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji, tvrdi da je u napadu ubijen komandant „odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu“.

 

 

Irački zvaničnici, koji su već usred pregovora usmerenih na okončanje misije koju predvode SAD u svojoj zemlji i proterivanje američkih snaga, kritikovali su napad na Al Saadija kao očigledno kršenje suvereniteta zemlje, a portparol vlade je rekao da agresija „podriva sve sporazume između Iraka i SAD“.

"Agresivno kršenje" suvereniteta Iraka imaće "ozbiljne posledice" po region, upozorio je portparol.

Kataib Hezbolah, koji ne treba mešati sa libanskim političkim i militantnim pokretom Hezbolah, iračka je militantna grupa povezana sa Narodnim mobilizacionim snagama, pokretom milicije saveznika Iraka, koji je igrao ključnu ulogu u pobedi Islamske države i terorista koje sponzoriše Zapad u Siriji. Milicija je postala centralna snaga u „Islamskom otporu u Iraku“ - pokretu koji poziva na potpuno proterivanje svih američkih snaga iz Iraka i Sirije.

 

 

Islamski otpor počeo je da pojačava napade na američke okupacione baze u Siriji i objekte u Iraku sredinom oktobra odgovarajući na punu podršku Vašingtona Izraelu u njegovom ratu u Gazi. Krajem januara, nakon što je napad milicije pogodio američku vojnu ispostavu u Jordanu, odmah preko granice od ilegalne američke baze u južnoj Siriji, ubivši tri američka vojnika i ranivši 47, SAD su pokrenule masovne napade na snage širom regiona.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi priznao je u utorak da je lagao novinare nekoliko dana ranije tvrdeći da je Vašington obavestio Bagdad uoči prošlonedeljnih udara.

 

 

- Ispostavilo se da su te informacije bile netačne i svakako se kajem zbog greške i nadam se da ćete razumeti da iza toga nije bilo zle namere, nikakve namere da se prevari ili da se pogreši - rekao je Kirbi.

Republikanska poslanica Mardžori Tejlor Grin osudila je napade Bajdenove administracije u Iraku i Siriji prošle nedelje, navodeći na Iksu da to sugeriše da je Amerikancima „muka od toga što vlada potpuno ignoriše sve pobleme kod kuće dok bombarduje stočare i strane teroriste u inostranstvu”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike