Karlson optužio Bajdenov tim za sabotažu intervjua sa Putinom: Iz Bele kuće stigao iznenađujuć odgovor

07.02.2024

13:54

0

Upitana o ovim tvrdnjama, Žan-Pjer je u prvo rekla da ih „apsolutno neće“ komentarisati, ali je kasnije promenila mišljenje

Karlson optužio Bajdenov tim za sabotažu intervjua sa Putinom: Iz Bele kuće stigao iznenađujuć odgovor
Copyright Profimedia

Navodi da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušala da spreči novinara Takera Karlsona da intervjuiše ruskog predsednika Vladimira Putina su „smešni“, rekla je sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan-Pjer tokom dnevnog brifinga u utorak.

Bivši voditelj Foks njuza trenutno je u Moskvi i potvrdio je nameru da razgovara sa ruskim liderom, tvrdeći da je njegov tim morao da prevaziđe protivljenje američke vlade.

- Pre skoro tri godine Bajdenova administracija je nezakonito špijunirala naše tekstualne poruke, a zatim prosledila njihov sadržaj svojim slugama u medijima. To su uradili kako bi zaustavili Putinov intervju koji smo planirali. Prilično smo sigurni da su prošlog meseca uradili potpuno istu stvar. Ali ovog puta smo ipak došli u Moskvu - otkrio je on.

Upitana o Karlsonovim tvrdnjama, Žan-Pjer je u prvo rekla da ih „apsolutno neće“ komentarisati, ali je kasnije promenila mišljenje.

- To je smešna premisa i smešna izjava koja je data o ovoj administraciji - kazala je ona.

Karlson je u nekoliko navrata izneo tvrdnju, uključujući i dok je radio na Foks njuzu 2021, da je, dok je pokušavao da dogovori razgovor jedan na jedan sa Putinom, iz izvora saznao da su njegove komunikacije presrele američke obaveštajne službe. Rekao je da su mu njegove poruke doslovno citirane, čime je potvrdio prismotru.

 

 

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) negirala je da je ciljala Karlsona, ali novinski sajt Axios delimično je potvrdio njegovu priču, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke vlade koji su rekli da je vlada zaista saznala za njegove pokušaje da obezbedi intervju sa Putinom.

Novinar, koji je od tada postao nezavisan, naveo je u snimku u kom je najavio intervju sa ruskim liderom da američki mediji nisu na pravi način informisali javnost o prirodi sukoba u Ukrajini i široj konfrontaciji između SAD i Rusije. Rekao je i da ima podršku Ilona Maska, vlasnika Iksa, koji je obećao da neće blokirati intervju na svojoj platformi.

- Zapadne vlade će, sa druge strane, svakako dati sve od sebe da cenzurišu ovaj video na drugim, manje principijelnim platformama, jer to rade. Oni se plaše informacija koje ne mogu da kontrolišu - predvideo je Karlson.

Kancelarija predsednika Putina potvrdila je u sredu da je Putin dao intervju američkom novinaru, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da je ta odluka doneta jer voditelj ima drugačiji stav o Rusiji.

- On ima stav koji se razlikuje od ostalih, on ni na koji način nije nastrojen proruski, nije proukrajinski, već je pre proamerički. Ali, u najmanju ruku, bitno se razlikuje od stava tradicionalnih anglosaksonskih medija - rekao je Peskov.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike