Protesti farmera digli Evropu na noge: Zbog čega su se poljoprivrednici pobunili?

05.02.2024

21:18

0

Autor: N.P.

Bes farmera je rasplamsan i zbog brojnih kontradiktornosti

Protesti farmera digli Evropu na noge: Zbog čega su se poljoprivrednici pobunili?
Nezadovoljni su i grčki poljoprivrednici - Copyright AP Photo/Giannis Papanikos

Morgan Odi (44), francuska poljoprivrednica iz Bretanje, 12 sati je putovala preko Pariza dok nije konačno stigla u belgijski Brisel. Tamo se pridružila desetinama hiljada farmera koji su izašli na ulice tražeći od EU da učini više u rešavanju njihovih ekonomskih problema.

Odi, koja predstavlja francuski sindikat "Confédération Paysanne", rekla je za "Time" da su farmeri širom Evrope u lošoj situaciji jer imaju mala primanja, visoke troškove i konkurenciju sa jeftinim uvoznim proizvodima. Najave Evropske unije da će na snagu stupiti zelenija politika, samo će pogoršati stvari.

- Situacija je već dovoljno teška za poljoprivrednike koji su potpuno preplavljeni poslom. EU sada želi da nametne još sporazuma o slobodnoj trgovini, što će stvoriti konkurenciju koju će biti nemoguće savladati - navela je.

Nakon nekoliko nedelja protesta širom kontinenta, nezadovoljstvo je eskaliralo u Briselu prošle nedelje, kada su farmeri puteve blokirali traktorima i zapaljenim gumama. Farmeri iz Nemačke, Francuske, Belgije, Italije i Grčke su zgradu Evropskog parlamenta zasuli jajima, palili vatru, čak su srušili i statuu Džona Kokerila, britanskog industrijalca iz 19. veka.

Zašto evropski farmeri protestuju?

Trenutno, poljoprivredni sektor u EU doprinosi emisiji štetnih gasova sa 11 odsto, pa se Unija nada da će uspeti da smanji tu stopu izmenama Zajedničke poljoprivredne politike, subvencionisani sistem za koji se izdvaja skoro 60 milijardi godišnje.

Evropa ima "zelene" planove prema kojima bi do 2050. trebalo da postane klimatski neutralna - to znači da farmeri imaju obavezu da najmanje četiri odsto oranica odvoje za "neproizvodne delatnosti". Takođe će morati da izvode rotacije useva i smanje korišćenje đubriva za najmanje 20 procenata.

Pročitajte još:

Poljoprivrednici smatraju da će ove mere njihov sektor načiti manje konkurentnim u odnosu na uvoznike. Predstavnici sindikata su rekli "da im je svega dosta" i da ima previše administracije i pravila koja im nalažu kako bi trebalo da se bave svojim poslom.

AP Photo/Christophe Ena
Francuski farmeri su danima blokirali ključne puteve

Odi kaže da je bes rasplamsan i zbog brojnih kontradiktornosti.

- Sa jedne strane, od nas se traži da obrađujemo zemlju na održiviji način, što je u redu, jer znamo da postoji klimatska kriza koja i nas pogađa. Međutim, istovremeno od nas traže da proizvodimo po što nižim cenama, što nas stavlja u nemoguću poziciju - navela je.

Iako je većina problema zajednička, brige farmera variraju od zemlje do zemlje. Primera radi, u Nemačkoj se protestuje zbog plana Berlina da se smanje subvencije za poljoprivredni dizel, a farmeri tvrde da će ih to dovesti do bankrota. Holandski poljoprivrednici su revoltirani zbog naredbe da smanje emisije azota. Francuski farmeri nisu bili oduševljeni koncesijom koju je ponudio predsednik Emanuel Makron, a bore se za bolja primanja, manje birokratije i zaštitu od stranih proizvođača.

Profimedia
Nemački poljoprivrednici su ustali zbog cena dizela

Rat u Ukrajini ne samo što je otežao snabdevanje i povećao troškove, već je povećao i borbu protiv uvoza jeftinijih ukrajinskih proizvoda.

Šta je sledeće?

Nakon protesta u Briselu, Makron je pozvao EU da uvede reforme u poljoprivredni sektor jer se suočava sa velikom krizom. Kako je naveo, moraju se garantovati pravedne cene koje farmeri dobijaju od lanaca supermarketa i drugih prehrambenih giganata. Novi premijer Francuske Gabrijel Atal najavio je paket od 160 miliona pomoći farmerima, nakon čega su dva veća sindikata saopštila da će poručiti svojim članovima da suspenduju proteste.

AP Photo/Matthieu Mirville
 

Nekoliko evropskih vlada odvojilo je 430 miliona evra za pomoć famerima kako bi umanjile njihov bes, dok je Evropska komisija navela da će olabaviti uslove za zelenu poljoprivredu.

Ipak, farmeri poput Odi su i dalje nezadovoljni i nastaviće sa protestima.

- Naš glavni zahtev je da dobijemo evropski zakon koji osigurava da cena koju dobijemo može da pokrije troškove proizvodnje - poručila je ona.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike