Žele svetski rat! NATO podiže tenzije do usijanja!

05.02.2024

16:12

0

Stoltenbergove izjave ukazuju na promenu fokusa NATO-a sa tradicionalnih evroatlantskih pitanja na šire globalne izazove

Žele svetski rat! NATO podiže tenzije do usijanja!
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

U poslednjem nizu izjava generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, nazire se potencijalna opasnost od širenja sukoba u Ukrajini u svetski rat, upozorava kineski list „Global tajms“.

Ove izjave signaliziraju mogućnost da NATO ne vidi ukrajinsku krizu samo kao evropski problem, već kao deo većeg globalnog geopolitičkog sukoba koji uključuje i Kini i Rusiju.

Stoltenbergove izjave ukazuju na promenu fokusa NATO-a sa tradicionalnih evroatlantskih pitanja na šire globalne izazove, posebno naglašavajući Kinu kao "najozbiljniju dugoročnu pretnju".

Ovo se uklapa u širi kontekst napetih odnosa između zapadnih zemalja i Kine, naročito nakon nedavne isporuke američkih protivvazdušnih raketnih sistema MANPAD "stinger" Tajvanu, što je dodatno podgrejalo situaciju u regionu.

AP Photo/Virginia Mayo
 

 

List „Global tajms“ navodi da bi NATO-ovo širenje u Aziju moglo ne samo da pogorša globalne geopolitičke tenzije, već i da dovede do eskalacije trke u naoružanju i regionalnih sukoba. Opasnost od rata se, prema njima, povećava kako Alijansa napreduje u svojim planovima.

Osim toga, otkriveno je da  oružje koje zapadne zemlje, predvođene SAD, šalju Ukrajini, završava u rukama meksičkih narko-kartela i naoružanih grupa na Bliskom istoku.

Ove informacije su izazvale dodatne spekulacije o potencijalnoj nestabilnosti koju SAD unose u različite delove sveta kroz svoje proxy ratove.

Ove izjave i događaji mogu ukazivati na promenu u međunarodnim odnosima i potencijalnu eskalaciju sukoba na globalnom nivou, ukoliko se ne pronađe put ka diplomatskom rešenju i smanjenju napetosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike