Zelenski imenovao Barhileviča za novog načelnika Generalštaba

09.02.2024

21:45

0

Predsednik Ukrajine je rekao da je imenovanje izvršeno na preporuku novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandra Sirskog

Zelenski imenovao Barhileviča za novog načelnika Generalštaba
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas je imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog pojedinca koji razume zadatke ovog rata i ukrajinske ciljeve", prenosi Rojters.

On je rekao da je imenovanje izvršeno na preporuku novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandra Sirskog.

Sirski je imenovan u četvrtak, nakon što je sa te funkcije smenjen Valerij Zalužnji. Zelenski je tom prilikom dodao da rukovođenje ukrajinskom vojskom preuzima novi tim.

"Želim da vizija rata bude ista za naše vojnike u Robotinu, Avdijevci i Generalštabu", rekao je ukrajinski predsednik u četvrtak.

Zelenski je 2020. godine uveo novu poziciju vrhovnog komandanta Oružanih snaga, uz prethodno postojeću poziciju načelnika Generalštaba.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Načelnik Generalštaba je do te promene bio glavnokomandujući u ukrajinskoj vojsci.

Sirski: Uspeh Ukrajine u sukobu sa Rusijom zavisi od inovacija

Uspeh Ukrajine u sukobu sa Rusijom uslovljen je stalnim inovacijama u načinu vođenja rata, izjavio je danas novoimenovani glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

On je na Telegramu, u prvom obraćanju nakon što je juče imenovan na tu dužnost, posebno naglasio ulogu koju imaju tehnološki elementi poput dronova.

Sirski je rekao da je potrebno, pre svega, jasno i detaljno planiranje dejstava svih organa vojne komande, formacija i jedinica, uzimajući u obzir potrebe fronta za najnovijim naoružanjem koje dolazi od međunarodnih partnera, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, neophodna je najbrža i najefikasnija raspodela i isporuka svega što je potrebno za jedinice. Sirski je obećao da će zaštititi živote i zdravlje ukrajinskih vojnika, kao i da će osigurati da logistika bude pouzdana.

Istakao je takođe potrebu za uvođenjem novih tehničkih rešenja, povecanjem upotrebe bespilotnih sistema i savremenih sistema za elektronsko ratovanje.

Ukrajinski predsednik Zelenski imenovao je juče Sirskog za glavnokomanudujućeg Oružanih snaga Ukrajine, nakon što je sa te funkcije smenjen Valerij Zalužnji.

Sirski: Rođen u Rusiji, branio Kijev i Harkov od Rusa

General-pukovnik Aleksandr Sirski, koji je danas postavljen za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, rođen je u Rusiji, a u Ukrajini živi od osamdesetih godina prošlog veka.

Za njegovo ime vezuju se uspešne odbrana Kijeva i Harkova, kao i neuspeh kod Bahmuta. On je na novu funkciju imenovan, nakon što je sa nje u četvrtak smenjen Valerij Zalužnji.

Sirski je rođen jula 1965. godine u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, koja je tada, kao i Ukrajina, bila deo Sovjetskog saveza.

Studirao je u Moskvi na Višoj vojnoj komandnoj školi i pet godina služio u Sovjetskom artiljerijskom korpusu. Neki vojni analitičari veruju da njegova taktika na bojnom polju u skladu sa njegovom sovjetskom obukom.

Sirski je postao šef ukrajinskih kopnenih snaga 2019. godine. On je ranije komandovao ukrajinskim trupama koje su se borile protiv pobune koju je podržala Moskva u istočnim regionima Donjecka i Luganska koja je počela 2014. godine.

Sirski je odigrao značajnu ulogu u nekoliko odlučujućih operacija ukrajinske vojske nakon ruskog napada na Ukrajinu, prenela je "Ukrajinska pravda".

Prva je uspešna odbrana Kijeva u februaru-martu 2022. godine. Sirski je bio odgovoran za pripremu i same prestonice za odbranu i za liniju zadržavanja neprijatelja na uslovnoj granici reke Irpin.

Rusija je navodno planirala da zauzme Kijev "za tri dana", ali se umesto toga povukla pošto je pretrpela velike gubitke u bici koja je trajala više od mesec dana, preneo je "Kijev indipendent".

Sirski navodi da mu je prioritet moral njegovih trupa. Zapadnim medijima je rekao da spava četiri i po sata i da se opušta idući u teretanu. Sirski je oženjen i ima dva sina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike