Kako Izrael potapa tunele u Gazi i kako će to uticati na snabdevanje vodom? Na taoce su svi zaboravili

05.02.2024

09:18

0

Autor: N.P.

Izraelska vojska je zvanično potvrdila da će potopiti Hamasove tunele

Kako Izrael potapa tunele u Gazi i kako će to uticati na snabdevanje vodom? Na taoce su svi zaboravili
Copyright AP Photo/Hatem Ali

Izrael je potvrdio da njegova vojska upumpava morsku vodu u mrežu podzemnih tunela u Gazi, a stručnjaci kažu da bi to moglo narušiti međunarodno pravo i prouzrokovati dugoročne posledice po Pojas Gaze.

U medijima se nedeljama spekulisalo da li se voda pumpa u tunele, koje je razvio palestinski Hamas, iako su izraelski i američki zvaničnici, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena, to negirali.

Međutim, prošle srede je došla zvanična potvrda i to na društvenoj mreži Iks.

Izraelske odbrambene snage IDF su saopštile da se primenjuju "nove mogućnosti" u Gazi kada je reč o Hamasovim tunelima i da se pod tim podrazumeva da se ispunjavaju velikom količinom vode.

- To je značajno ratno oruđe u borbi protiv Hamasove podzemne terorističke infrastrukture - navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, Hamas je 7. oktobra napao jug Izraela i tom prilikom je ubijeno oko 1.100 ljudi, a izraelska vojska je potom odgovorila nemilosrdnim bombardovanjem Gaze. Dosad je ubijeno više od 27.000 Palestinaca.

Uništenje Hamasove infrastrukture je bila velika želja Izraelaca jer se smatra da militanti tamo imaju ne samo svoje štabove već i skladišta oružja i municije. 

Međutim, od samog početka rata se sumnjalo da je deo talaca, koje je Hamas zarobio 7. oktobra i odveo u Gazu, takođe zarobljen u tunelima, pa se postavlja pitanje koliko Izrael zaista radi na njihovom spasavanju.

Osim toga, biće uništene zalihe vode u enklavi, kojih ionako ima malo.

Profimedia
Hamas ima čitavu podzemnu mrežu tunela

Kako se plave tuneli?

Mediji su početkom decembra prenosili da izraelska vojska planira da poplavi tunele morskom vodom koristeći pet do sedam velikih pumpi.

"Volstrit žurnal" je pisao da su pumpe postavljene severno od izbegličkog kampa Šati, naselju na plaži gde su prethodno živeli Palestinci raseljeni sa severa enklave. Mašine su mogle da pumpaju hiljade kubnih metara vode.

Sredinom decembra je isti medij izvestio, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je pumpanje započeto. Razmere operacije su bile ograničene jer je izraelska vojska procenjivala koliko je ova metoda uspešna.

Hamas, koji tvrdi da je mreža tunela dugačka oko 300 do 500 kilometara, koristio je upravo ove prolaze kako bi "smanjio uticaje" izraelske okupacije na Gazu. Palestinci su ih upotrebljavali za krijumčarenje hrane, dobara, lekova, pa čak i oružja. Inače, iako su se izraelske trupe iz Gaze povukle 2005, palestinska teritorija je pod njihovom kontrolom, pa tako Izrael kontroliše vazdušni prostor, kopno i more, a enklava je pod blokadom od 2007. Izrael odlučuje šta ulazi u Pojas Gaze i šta izlazi iz njega, a radi se o teritoriji širokoj svega 10 kilometara i dugačkoj 41 kilometar.

Upumpavanje bi moglo da traje godinama, a hiljade kubnih metara vode će u potpunosti uništiti mrežu tunela.

Šta je sa zalihama vode u Gazi?

Analitičari, specijalizovani za pitanja životne sredine, upozorili su da bi plavljenje tunela moglo da ošteti vodonosnik u kome se nalaze podzemne vode Gaze, od kojih zavisi 2,3 miliona ljudi.

Mark Zejtun, profesor Postdiplomskog instituta u Ženevi, rekao je bi slana morska voda u tunelima, koji se nalaze u peskovitom i poroznom tlu, lako mogla da se pomeša sa izvorima što bi uništilo vodu koja se koristi za piče, kuvanje i navodnjavanje.

Zejtun, koji je nekada radio kao inženjer vode u Gazi i na Zapadnoj obali, rekao je da Izrael vodu koristi kao oružje na "mračan" način. On je samo jedan od mnogih koji upozorava da bi plavljenje tunela moglo da ima katastrofalne posledice.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana
Do pijaće vode u Gazi je i pre rata bilo teško doći

- Moja prva reakcija je bila duboko nepovoljna. Ubacivanje morske vode će definitivno kontaminirati izdan i to će imati dugoročne posledice. To će uništiti uslove života u Gazi. Ukoliko ne reagujemo na ovo ponašanje, šta će zaustaviti neku drugu zemlju da učini isto u budućnosti  - poručio je.

Kakvi problemi sa vodom već postoje?

Vodovodna infrastruktura u Gazi i na Zapadnoj obali je već dovoljno krhka. Izraelski ministar odbrane Joav Galant je 9. oktobra naložio totalnu opsadu Gaze čime je zabranjena isporuka hrane, vode, goriva i struje.

Izrael je decenijama kontrolisao vodosnabdevanje na palestinskim teritorijama, a često bi vodu uključivao i isključivao po sopstvenoj volji. Palestincima nije dozvoljeno da grade nove bunare ili vodovodne instalacije bez dobijanja dozvole izraelskih vlasti, što je teško učiniti. Na Zapadnoj obali se kontroliše čak i sakupljanje kišnice.

Nabavljanje upotrebljive vode za piće, kuvanje i higijenu je u Pojasu Gaze uvek bio poduhvat. Meštani se oslanjaju na kombinaciju tri fabrike za desalinizaciju, tri cevi koje dolaze direktno iz Izraela, nekoliko bunara i izvora, i na uvoz vode iz Egipta. Ni pre rata sve to nije moglo da zadovolji domaće potrebe pošto se radi o jednoj od najgušće naseljenih oblasti na svetu.

AP Photo/Hatem Ali
 

Osim toga, tu je i izlivanje kanalizacije i drugi vidovi zagađenja vode.

Nakon 7. oktobra, vodovodom i kanalizacijom ne može niko da upravlja, pa se štetne vode prelivaju na ulice. Fabrike za desalinizaciju su prestale sa radom ili su oštećene u bombardovanjima. Izrael je takođe smanjio dotok vode preko svojih cevi.

Usled snažnih bombardovanja, desetine hiljada tela se nalaze ispod ruševina gde trule, a do njih se ne može doći.

Eksplozivi su zagadili zemljište i vazduh.

Skoro 2 miliona ljudi pije neispravnu vodu, a žene piju tablete za odlaganje menstruacije jer nema vode i neophodnih uložaka i drugih potrepština. Broj obolelih od dizenterije je povećan 25 puta, a polovinu slučajeva čine deca.

AP Photo/Hatem Ali
 

Ukratko, situacija u Gazi je nepodnošljiva.

Podsetimo,Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokrenula tužbu protiv Izraela rekavši da se u Pojasu Gaze sprovodi genocid. MSP je naložio Tel Avivu da preduzme sve mere kako bi se sprečili genocidni akti, ali je malo verovatno da će tako i biti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike