Potpuni haos! Španski farmeri blokirali 14 auto-puteva, na sve strane gore gume i grmlje: U celoj EU imamo iste probleme (VIDEO/FOTO)

06.02.2024

18:53

0

U celoj zemlji održavaju se demonstracije koje liče na svojevrsnu revoluciju

Potpuni haos! Španski farmeri blokirali 14 auto-puteva, na sve strane gore gume i grmlje: U celoj EU imamo iste probleme (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Španski poljoprivrednici blokirali su saobraćaj na nekoliko velikih auto-puteva i zapalili gume u utorak, pridruživši se kolegama u drugim evropskim zemljama koji protestuju protiv visokih troškova, birokratije i konkurencije zemalja koje nisu članice EU.

- Sa različitim nijansama, u celoj EU imamo iste probleme - rekao je za nacionalnu TVE Donacijano Duho, potpredsednik ASAJA, jednog od najvećih udruženja poljoprivrednika u Španiji.

ASAJA i druga udruženja pozivali su na proteste od četvrtka, ali su tek u utorak bojni farmeri izašli na puteve sa svojim traktorima, otežavši saobraćaj širom zemlje od Sevilje i Granade na jugu do Đirone blizu francuske granice, saopštile su saobraćajne vlasti.

 

 

Tokom proteklih nekoliko nedelja farmeri u evropskim zemljama, uključujući Nemačku, Francusku, Grčku, Bugarsku, Italiju, Holandiju i Belgiju, održali su proteste koji su ponekad prerastali u nasilje.

Špansko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je u utorak da će podeliti dodatnih 269 miliona evra pomoći za skoro 140.000 farmera kako bi pomoglo u ublažavanju posledica dugotrajne suše i rata u Ukrajini.

Blokirano je najmanje 14 auto-puteva u regionima Katalonije, Andaluzije, Kastilja-La Manča i Valensije, pokazali su zvanični podaci o saobraćaju.

 

 

Manuel Zamudio, 46-godišnji farmer iz Ronde na jugu zemlje, okrivio je velike trgovce, optužujući ih da manipulišu tržištem.

- Političari brinu samo o velikim lancima. Mi poljoprivrednici smo na rasprodaji - dodao je on.

U Đironi je stotine traktora sa plakatima sa sloganima poput "bez farmera nema hrane" blokiralo auto-put dok su demonstranti vikali paleći gume i grmlje.

Poljoprivrednici kažu da ih zahtevna pravila koja im je nametnula EU radi zaštite životne sredine čine manje konkurentnim od kolega u drugim regionima, kao što su Latinska Amerika ili evropske zemlje koje nisu članice EU.

- Provodimo više vremena baveći se papirologijom nego u polju - rekla je Eva Garsija za Rojters u severnom gradu Vitorija, dodajući da ih Zajednička poljoprivredna politika EU „guši“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike