Nemački general: Ukrajina će morati da mobiliše još vojnika zbog velikih gubitaka

05.02.2024

12:22

0

Ukrajina nema dovoljno vojnika, a ni municije

Nemački general: Ukrajina će morati da mobiliše još vojnika zbog velikih gubitaka
Ilustracija - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajina će biti prinuđena da mobiliše još vojnika zbog velikih gubitaka, smatra šef radne grupe za koordinaciju pomoći Ukrajini pri nemačkom Ministarstvu odbrane general-major Kristijan Frojding.

- Ukrajina će svakako morati da mobiliše više vojnika, makar samo zbog brojnosti žrtava, koliko možemo da procenimo, kao i zbog toga što je potrebno obnoviti vojne jedinice, od kojih su neke na frontu 24 meseca - rekao je Frojding u intervjuu za RND. 

Istovremeno je dodao da se u Ukrajini trenutno razgovara o karakteru i razmerama mobilizacije.

- Ovo je politički i društveni pregovarački proces, u kojem određenu ulogu igra i demografska situacija u Ukrajini - naglasio je general-major. 

Ukrajinci, rekao je on, "moraju da obrate istu pažnju na ekonomsku održivost države kao i na njene vojne sposobnosti".

AP Photo/Libkos
 

Komentarišući nestašicu municije u Ukrajini, Frojding je istakao da "snabdevanje municijom ostaje centralno pitanje za podršku Zapada".

- Samo iz Nemačke ćemo ove godine verovatno moći više nego udvostručiti snabdevanje artiljerijskom municijom - naveo je on.

Govoreći o mogućim isporukama krstarećih raketa "taurus" Kijevu, general-major je ukazao da "Ukrajinci već koriste oružje dugog dometa iz drugih država".

- Ali, nijedan sistem oružja nije superoružje ili sredstvo koje menja pravila igre. Sve se svodi na to da vojno rukovodstvo namerno koristi to što ima na raspolaganju, mudro kombinuje i odmerava mogućnosti neprijatelja. To dovodi do vojnog uspeha, a ne simbolično, navodno, superoružje - zaključio je on.

AP Photo/Jae C. Hong
 

- Mnogo je važnija dugoročna strukturirana izgradnja kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga, u kojoj smo trenutno angažovani - nastavio je general-major.

I ovde, rekao je on, Nemačka preuzima vodeću ulogu u jednoj od ključnih oblasti – protivvazdušnoj odbrani, preneo je Sputnjik.

Frojding je kritikovao izveštaje o neslaganjima između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik/RND

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike