Trampova glavna rivalka se osramotila: Hejli nije pobedila čak ni kad njega nije bilo, popularnija opcija "niko od ponuđenih"

07.02.2024

12:48

0

Za bivšeg predsednika SAD glasa se u četvrtak i očekuje se da će, kao i do sada, lagano odneti pobedu

Trampova glavna rivalka se osramotila: Hejli nije pobedila čak ni kad njega nije bilo, popularnija opcija "niko od ponuđenih"
Copyright AP Photo/Abbie Parr

Rezultati republikanskih preizbora u Nevadi iznenadili su mnoge koji su polagali nade u Niki Hejli. Iako je bivša guvernerka Južne Karoline bila favorit jer na predizborima nije učestvovao njen glavni rival Donald Tramp, ishod je bio daleko od očekivanog.

Kada su glasovi prebrojani, ispostavilo se da su najbrojniji bili listići sa opcijom "niko od ovih kandidata" - za tu opciju odlučilo se 61 odsto birača, dok je za Hejli bilo 32 odsto. Međutim, to nije bilo dovoljno.

Republikanci u Nevadi imaju dve mogućnosti: klasične preizbore koji su održani u utorak i zbor birača (kokus), koji će biti održan u četvrtak i na kom je Tramp jedan od kandidata.

Jedna od ključnih razlika između predizbora i kokusa leži u načinu glasanja. Dok predizbori omogućavaju biračima da glasaju bilo gde i bilo kada, uključujući i glasanje putem pošte, kokusi zahtevaju fizičku prisutnost birača na određenom mestu i u određeno vreme.

Republikanska stranka Nevade odlučila se da odbaci predizbore i sprovede kokuse, pridajući im više važnosti u donošenju konačne odluke o podršci delegata. Ova odluka je dodatni udarac za Niki Hejli, koja je već pretrpela poraze od Trampa na predizborima u Ajovi i Nju Hempširu.

Na sve to, izgledi za njenu pobedu u rodnoj Južnoj Karolini takođe su slabi.

Odluka Republikanske stranke da zadrži sistem kokusa umesto da prihvati glasanje putem pošte svedoči o njihovom uverenju da bi takav sistem bio podložan manipulacijama.

Nevada je promenila svoj izborni sistem 2021. nakon odluke bivšeg demokratskog guvernera Nevade Stiva Sisolaka koji je tada potpisao zakon kojim se kokusi, koji su se godinama organizovali u toj saveznoj državi, zamenjuju predizborima koji omogćavaju i glasanje poštom te su birači ove godine imali dve mogućnosti na raspolaganju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike