Zelenski smenio Zalužnog: Zahvalio mu na službi i imenovao novog komandanta ukrajinske vojske

08.02.2024

17:50

0

"Sad je vreme za obnovu"

Zelenski smenio Zalužnog: Zahvalio mu na službi i imenovao novog komandanta ukrajinske vojske
Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnji - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je danas načelniku generalštaba ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom na odbrani Ukrajine, nekoliko dana nakon što su mediji objavili da se očekuje smena prvog čoveka ukrajinske vojske. Na njegovo mesto će doći Aleksandar Sirski.

- Sastao sam se sa generalom Valerijem Zalužnim. Zahvalio sam mu na dve godine odbrane Ukrajine. Razgovarali smo o obnovi Oružanih snaga Ukrajine koja je neophodna - naveo je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da su razgovarali o tome ko bi mogao da bude deo novog rukovodstva ukrajinske vojske.

- Sad je vreme za tu obnovu. Predložio sam generalu Zalužnom da ostane deo tima. Definitivno ćemo pobediti! Slava Ukrajini - naveo je Zelenski.

Šta je rekao Zalužni?

- Upravo sam se sastao sa vrhovnim komandantom. Imali smo važan i ozbiljan razgovor. Odluka je doneta zbog potrebe da se promene pristupi i strategija. Zahvalan sam bliskim saradnicima, osoblju Generalštaba, Ministarstvu odbrane i predsedniku Ukrajine - naveo je Zalužni na društvenim mrežama.

Prethodno su mediji izvestili da je Zalužni pristao da bude ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji.

Iako je, kako je pisao časopis Ekonomist, Zalužnom ranije ponuđeno i mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, on je to odbio.
AP Photo/Richard Drew
Vladimir Zelenski se dugo nije slagao sa Zalužnim

Glasine o njegovoj smeni su se prvo pojavile u "Fajnenšel tajmsu" i "Vašington postu", a Kijev je sve prvobitno negirao.

Navodno se odnos Zalužnog i Zelenskog pogoršao kada je general u tekstu za "Ekonomist" u novembru opisao da je situacija na ratištu "došla u ćorsokak" zbog neuspele ukrajinske kontraofanzive.

 

Hteo da napusti Avdejevku?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbio je predlog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnјеg da napusti Avdejevku, objavio je tabloid "Bild", pozivajući se na izvore.

- "Bild" je saznao da je Zalužnјi želeo da napusti Avdejevku pre nekoliko meseci kako bi ispravio liniju fronta i olakšao odbranu. Zelenski je to odbio i umesto toga je lično posetio grad 30. decembra. Ruske trupe nastavljaju da napreduju, sada postoji pretnja da će ovaj grad postati drugi Bahmut - kaže se u članku.

AP Photo/Libkos, FILE
Ukrajinska vojska u blizini Avdejevke

Jedan od oficira ukrajinske vojske rekao je da borba za vlast između Zelenskog ili šefa kancelarije predsednika Andreja Jermaka i generala Zalužnјеg postoji odavno, ali to negativno utiče na celokupnu situaciju u zemlji.

Inače, veliki broj ruskih trupa nadire u grad Avdejevku u istočnoj Ukrajini iz svih smerova, dok situacija postaje sve teža za ukrajinsku vojsku koja brani grad, izjavio je gradonačelnik.
Ruske snage započele su u oktobru operaciju na istočnom bojištu u industrijskoj regiji Donbasa, pokušavajući da preseku linije i okruže ukrajinske snage stacionirane u Avdejevki.

- Protivnik vrši pritisak sa svih strana, dolazi u velikom broju - kazao je gradonačelnik Avdejevke, Vitalij Barabaš prilikom pojavljivanja na televiziji, opisujući situaciju kao "veoma tešku i napetu".
Pad Avdejevke bio bi velika pobeda Rusije nakon teških borbi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike