Sedmica u svetu: Novi pokušaji sabotaže Rusije, provokacije Zapada, 10 laureata i pokolj u vrtiću

09.10.2022

19:19

0

Kijev je izvršio sabotažu na Krimskom mostu, Tajland je potresen masakrom u predškolskoj ustanovi, a Severna Koreja je demonstrirala silu

Sedmica u svetu: Novi pokušaji sabotaže Rusije, provokacije Zapada, 10 laureata i pokolj u vrtiću
svet - Copyright 24sedam/Profimedia/AP Photo

U nedelji za nama (3-9. oktobra) nastavljen je medijski rat između Zapada i Istoka, kao i borbe u Ukrajini. Kijev je izvršio sabotažu na Krimskom mostu, Tajland je potresen masakrom u predškolskoj ustanovi, a Severna Koreja je demonstrirala silu.

Tenzije koje su se prelile van istoka Evrope

Borbena dejstva na istoku Ukrajine nastavila su se i ove sedmice, kao i diplomatski, sankcioni i medijski rat usmeren protiv Moskve. Državna duma je ratifikovala sporazume o ulasku Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naghlasio je da jeproces ujedinjenja počeo već 2014. godine, kao i da Sjedinjene Američke Države potčinjavaju evropske zemlje, što je, kako je istakao, radio i Adolf Hitler.

AP Photo/File
 

Osnivač kompanije Spejseks i suosnivač kompanije Tesla, američki multimilijarder Ilon Mask, na Tviteru je izneo predlog o tome kako da se zaustavi rat u Ukrajini, što je razbesnelo Vladimira Zelenskog, koji je odlučio da mu odgovori na popularnoj društvenoj mreži. Posle ovih izjava oglasio se i bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je predložio da se Masku da oficirski čin, a tim povodom oglasio se i Kremlj, dok je Mask još jednom potvrdio svoje mišljenje rekavši da istok Ukrajine više voli Rusiju.

Severna Koreja podržala je rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, sporazume o pristupanju ratifikovao je i Savet federacije, a na kraju ih je potpisao i Putin i ustanovljene su nove granice.

Smenjeni generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Muraškov je priznao da je Kijevu davao informacije o dešavanjima u nuklearki, shvatajući da granatiranje dolazi od ukrajinske vojske, ukrajinski predsednik potpisao je ukaz o nemogućnosti pregovora s Rusijom, dok je beloruski ministar tvrdio da se zemlje NATO pripremaju za rat.

Danish Defence Command via AP
 

Švedska je zatvorila područje mesta curenja gasovoda Severni tok 1 i 2, a bivši američki enator izjavio je da je Vašington imao najviše motiva za sabotažu, što je podvukao i jedan američki ekonomista u emisiji čiji se voditelj uznemirio zbog ove izjave, dok je nemačka policija sopštila da su u incident umešani državni akteri. Kako se ispostavilo da EU ne planira da uključi Ruisju u istragu incidenta, portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zaključila je da se nešto krije od Moskve, a zbog čega je ova oblast veoma opasna i ko ima najveže koristi od sabotaže možete pročitati OVDE.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Ukrajina nastavlja sa provokacijama na beloruskoj granici, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da ceo NATO ratuje protiv Rusije i da planira napad na nju, dok se na društvenim mrežama sugerisalo da su Rusi upotrebili moćno lasersko oružje Peresvet.

Putin je unapredio lidera Čečenije Ramzana Kadirova, nuklearna elektrana Zaporožje stavljena je pod vlasništvo Rusije, a Medvedev je još jednom ponovio da je Ukrajina samo instrument  Zapada čiji je cilj uništenje Rusije i slabljenje Evrope.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Beloruski ministar odbrane rekao je da su snage NATO na istoku Evrope baze za napad na Rusiju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je lidere zemalja da se paze izjava Zelenskog koji "poziva na svetski rat", dok je Bajden upozorio da je rizik od nuklearnog armagedona trenutno najveći od Kubanske raketne krize.

Bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel istakla je da je mir u Evropi održiv samo uz saradnju sa Rusijom, američki general izjavio je da su SAD "za malo novca kupili Ukrajinu da umesto njih ratuje sa Rusijom", a pojavile su se i spekulacije da bi Putin i Zelenski mogli da se sretnu na samitu G20.

Krvarenje Evropske unije

Liderka frakcije „Nacionalno okupljanje“ u francuskom parlamentu Marin le Pen upozorila je da će predstojeća zima u Francuskoj, zbog sankcija Evropske unije protiv Rusije, biti teška, a sledeća još teža, slovački analitičar istakao je da je cilj SAD da oslabi Rusiju, a da cenu toga plaćaju države EU, a Zelenski je upozorio EU da bi Ukrajina uskoro mogla da prestane da joj isporučuje struju.

Profimedia/Pixabay
 

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na promenu sankcione politike EU, rekavši da "Moksva nije pala na kolena", a da "Evropa krvari", sindikati u Beču pobunili su se zbog uredbe o uštedi struje i nižim temperaturama u kancelarijama, dok su stručnjaci najavili neminovni finansijski slom EU koji će iznenaditi čak i jače države članice.

Bez obzira na to, američki zvaničnik objasnio je šta zemlje G7 planiraju da urade sa ruskom naftom, dok je Evropska unija usvojila osimi paket sankcija protiv Rusije, a kako je njime obuhvatila i aneksirane teritorije, postavljeno je pitanje da li je EU indirektno priznala da su one deo Federacije.

Eksplozija na Krimskom mostu

Profimedia
 

U subotu ujutru zapalio se Krimski most, koji spaja Rusku Federaciju sa poluostrvom, kada je nakon eksplozije planulo nekoliko cisterni sa gorivom. Putin je naredio hitnu istragu, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak provocirao je na Tviteru rekavši da je to tek početak, a iz Estonije je stigla čestitka Kijevu zbog uspešne akcije. Zaharova je izjavila da ovaj incident govori o "terorističkoj prirodi kijevskog režima", krimske vlasti u takođe kritikovale postupak Ukrajine, pojavili su se snimci kontrole koju je sporni kamion prošao kad je stupio na most, a saopšteno je i da su zbog eksplozije život izgubile tri osobe.

Bajdenova bajka

Američki lider Džozef Bajden ponovo je bio u centru pažnje ove nedelje, što zbog svojih izjava i pretnji, što zbog pehova, što zbog toga što je otkriveno da planira da se kandiduje i 2024. za predsednika. Nekoliko dana kasnije američki predsednik je snimljen kako psuje dok je pričao o svojoj porodici, pričao je o mogućnosti sastanka sa Putinom, a problematični Bajednov sin ponovo mu je zadao glavobolje jer je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv njega.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da se slaže sa nekima koji misle da se rat u Ukrajini ne bi dogodio da je bivši američki predsednik Donald Tramp ostao na toj funkciji, dok je Bajden pobegao kada su novinari pokušali da mu postave pitanje o Putinu.

Monstruozni zločin u Tajlandu

U vrtiću u Tajlandu došlo je do masovne pucnjave u kojoj je stradalo 37 osoba, od kojih su 23 deca, dok je više od 10 osoba povređeno. Ubrzo potom svet su obišli zastrašujući prizori dece koja u krvi leže na podu predškolske ustanove, a otkriveno je i da je ubica pomahnitali otac i bivši policajac Panja Kamrab, koji je ubio i sopstveno dete i ženu, da bi na kraju izvršio samoubistvo. U petak je zbog ovog događaja u Tajlandu proglašen dan žalosti, a zastave su spuštene na pola koplja.

Nobelova nedelja

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

U nedelji imenovanja dobitnika Nobelovih nagrada prvi dobitnik je bio iz oblasti medicine, a njegovo ime saopšteno je u ponedeljak. U utorak su tri naučnika imenovana za dobitnike Nobelove nagrade za fiziku, a ispostavilo se da su oni dokazali da je Ajnštajn pogrešio. U redu su saopštena imena dobitnika Nobelove nagrade za hemiju, koji su našli način da se rak lakše prepozna i izleči.

U petak su proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za mir, a ona je ove godine otišla u ruke beloruskog aktiviste i dve organizacije, jedne iz Rusije i druge iz Ukrajine. Iako su zvaničnici Nobelovog komiteta tvrdili da niej bila namera da se Putinu pošalje poruka na njegov rođendan, ispostavilo se da su sva tri laurteata godinama radila protiv ruskog lidera, o čemu više možete pročitati OVDE.

Pometnja na Korejskom poluostrvu

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Severna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu koja je preletela preko Japana, što je izazvalo uznemirenost na ostrvima, a ubrzo zatim predsednik SAD Džozef Bajden istakao je tokom telefonskog razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom "gvozdenu posvećenost" Vašingtona odbrani Japana. Tokom vojnih vežbi Južne koreje i SAD južnokorejska raketa se srušila nedugo nakon lansiranja, što je uznemirilo građane, a vojska je incident potvrdila tek nekoliko sati kasnije, Severna Koreja je u četvrtak ponovo lansirala projektile, da bi narednog dana opet bilo napeto jer je Seul morao da reaguje i podigne vojne avione jer su severnokorejski uočeni u borbenoj formaciji.

Iranske turbulencije

Posle više od dve nedelje haosa na ulicama irana, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej obratio se javnosti, rekavši da su protesti bili planirani i da ih nisu organizovali obični građani.

AP Photo
 

Šervin Hadžipur, iranski umetnik koji stoji iza popularne protestne pesme koja je postala viralna na internetu, pušten je uz kauciju, otkriveno je da je telo tinejdžerke koja je nestala tokom demonstracija sahranjeno u tajnosti, a slučaj Italijanke koja je zadržana u pritvoju u Teheranu naterao je italijansko ministarstvo spoljnih poslova da preduzme prve korake.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike