Putin i Zelenski će se sresti na samitu G20? Obojica potvrdili prisustvo!

08.10.2022

12:18

1

Ako obojica odluče da odu u Bali, to će biti prvi događaj na kom će se sresti oči u oči

Putin i Zelenski će se sresti na samitu G20? Obojica potvrdili prisustvo!
yelenski putin - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski otputovaće u novembru na Bali na samit G20, rekao je indonežanski diplomata za UAE Nešnel.

Ako je tačno, samit će biti prvi događaj kojem će prisustvovati oba lidera od početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

- Obojica su se složila da prisustvuju - rekao je za Nešnel ambasador Indonezije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Husain Bagis.

On je priznao da „situacija nije laka zbog ukrajinsko-ruskog rata“ i rekao je da njegova vlada već pravi planove o dolasku dvojice lidera.

- Odlučujemo u koje hotele da ih smestimo - jedan za gospodina Putina i jedan za gospodina Zelenskog - rekao je on.

Kremlj je u petak potvrdio da će Putin prisustvovati samitu, iako je portparol Dmitrij Peskov u naglasio da format Putinovog učešća „još nije definisan“. Kijev je u avgustu izjavio da Zelenski „veruje da bi trebalo da bude na teritoriji Ukrajine“, ali da bi „razmislio o“ putovanju ako bi Putin prisustvovao lično.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Efrem Lukatsky
Putin i Zelenski

Njegov sekretar za štampu Sergej Nikiforov danas je u komentaru ukrajinskim medijima demantovao informaciju da je Zelenski odlučio da poseti samit G20.

Američki predsednik Džozef Bajden i brojni drugi zapadni lideri pozvali su indonežanskog predsednika Džoka Vidodoa da ne poziva Putina na samit na Baliju. Međutim, Vidodo je odoleo kampanji pritiska i pozvao ruskog lidera kako je planirano. S obzirom na to da se Vidodo ranije ovog leta sastao i sa Zelenskim i sa Putinom u pokušaju da „pozove dva lidera da otvore dijalog i zaustave rat“, Bagis je za Nešnel rekao da Indonezija ima za cilj „da G20 učini platformom za mir, a ne za sukobe“.

Čini se da je Bajden takođe ublažio svoj isključivi stav prema Putinu, rekavši novinarima u četvrtak da „ostaje da se vidi“ da li će se sastati sa ruskim predsednikom na marginama samita. Stejt department se brzo uključio i saopštio da, prema mišljenju cele vlade, to „ne može biti uobičajeno kada je u pitanju Rusija“.

Iako Ukrajina nije jedna od 20 največih svetskih ekonomija, Zelenski je pozvan na Bali kao gost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike