Američki zvaničnik objasnio šta G7 planira da uradi sa ruskom naftom: Razrađene tri faze

04.10.2022

16:00

0

Cena na koju će se ograničiti prodaja još nije odlučena

Američki zvaničnik objasnio šta G7 planira da uradi sa ruskom naftom: Razrađene tri faze
Ruska nafta - Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky

Predstojeće sankcije G7 protiv Rusije biće usmerene na naftu i petrohemiju u tri faze, rekao je visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija Ben Haris na Argus Evropskoj konferenciji o sirovoj nafti u utorak u Ženevi.

Prema Harisu, kako citira Rojters, sankcije će se pozabaviti ruskom sirovom naftom, zatim će se fokusirati na dizel i na kraju na proizvode manje vrednosti kao što je nafta. Industrija treba da vidi sankcije G7 kao način za nastavak trgovine, osiguravajući da ruska nafta nastavi da teče, objasnio je on.

- Ograničenje cene može se smatrati ventilom za olakašavanje paketa sankcija EU - rekao je Haris i dodao: „To transformiše zabranu iz apsolutne u uslovnu“.

Cena na koju će se ograničiti prodaja ruske nafte nije odlučena, napomenuo je zvaničnik, dodajući da će ona biti dovoljno visoka da pruži podsticaj za održavanje proizvodnje i iznad graničnih troškova proizvodnje za najskuplju rusku naftnu bušotinu.

EU takođe ima za cilj da sankcioniše ruski izvoz, a njena ograničenja su, kako se izveštava, postavljena tako da odgovaraju gornjoj granici cene nafte koju je dogovorila G7. Blok će zabraniti morski uvoz ruske nafte od 5. decembra i naftnih derivata od 5. februara 2023. godine, čime će se prekinuti razmena finansijskih usluga i potencijalno zaustaviti širom sveta.

Zapadni lideri složili su se u junu da istraže gornju granicu cena kako bi odredili koliko rafinerije i trgovci mogu da plate za rusku naftu.

Moskva je jasno stavila do znanja da se neće povinovati i umesto toga isporučuje svoju naftu u zemlje koje nisu obuhvaćene ograničenjem. Zamenik premijera Aleksandar Novak upozorio je da zemlje koje podržavaju ograničenje cena neće dobiti rusko gorivo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike