Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za mir: Dele je dve organizacije i aktivista, među laureatima i Rusi!

07.10.2022

09:04

0

Među dobitnicima i ruska organizacija

Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za mir: Dele je dve organizacije i aktivista, među laureatima i Rusi!
Copyright Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2022. godinu su jedan individualac i dve organizacije - Aleš Bjalijatski iz Belorusije, ruska organizacija za ljudska prava "Memorijal" i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode, saopštio je Nobelov komitet.

Kako se navodi, nagrada im je dodeljena za predstavljanje civilnog društva u svojim zemljama i zaštitu fundamentalnih ljudskih prava svojih građana.

 

 

Aleš Bjalijatski je bio jedan od pokretača demokratskog pokreta koji se pojavio u Belorusiji sredinom osamdesetih. Posvetio je svoj život promovisanju demokratije i mirnog razvoja u svojoj domovini.

Osnovao je organizaciju "Viasna" ("Proleće"), 1996. godine. "Viasna" je evoluirala u široku organizaciju za ljudska prava koja je dokumentovala i protestovala zbog toga što je vlast navodno mučila političke zatvorenike.

 

 

Centar za građanske slobode osnovan je u cilju unapređenja ljudskih prava i demokratije u Ukrajini. Namera mu je bila da ojača ukrajinsko građansko društvo i izvrši pritisak na vlasti da od Ukrajine naprave punopravnu demokratiju.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022, Centar se angažovao da identifikuje i dokumentuje navodne ruske ratne zločine protiv ukrajinskog stanovništva. Centar igra pionirsku ulogu u pozivanju krivaca na odgovornost za svoje zločine.

 

 

Organizaciju za ljudska prava "Memorijal" osnovali su 1987. aktivisti za ljudska prava u bivšem Sovjetskom Savezu koji su želeli da osiguraju da žrtve ugnjetavanja komunističkog režima nikada ne budu zaboravljene.

Memorijal je zasnovan na ideji da je suočavanje sa prošlim zločinima od suštinskog značaja za sprečavanje novih. Organizacija je takođe bila na čelu borbi protiv militarizma i među prvima u promovisanju ljudskih prava i vlade zasnovane na vladavini zakona.

 

 

Norveški Nobelov komitet držao je listu nominovanih kao strogo čuvanu tajnu, ali je bilo poznato da su na njoj 343 imena, među kojima su 251 pojedinac i 92 organizacije.

Kako su dešavanja u Ukrajini glavna tema godine, mnogi su predviđali da će nagrada otići u ruke osobe koja je usko povezana sa njima.

- Nagrada će verovatno na ovaj ili onaj način biti povezana sa Ukrajinom - rekao je direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu Henrik Urdal za norvešku radionicu NRK nekoliko sati pre objave.

Prema njegovim rečima, mogući laureati bili su beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska i ruski disident Aleksej Navaljni.

AP Photo/Fernando Vergara
 

Predviđao je i da bi nagrada mogla da ode Međunarodnom sudu pravde sa sedištem u Hagu, koji je u martu naredio hitan prekid ruske ofanzive, ili Visokoj komisiji UN za izbeglice, pošto su milioni ljudi raseljeni zbog sukoba.

Urdal je pomenuo i one koji dokumentuju osumnjičene ratne zločine, kao što je Međunarodni krivični sud (ICC), takođe sa sedištem u Hagu, ili istražni sajt Bellingcat.

Šanse da će nagrada otići u ruke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog smatrale su se minimalnim, pošto je rat u toku, ali je on do kraja ostao favorit kladioničara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike