EU ne planira da uključi Rusiju u istragu incidenata na Severnom toku, Zaharova reagovala: To znači da se nešto krije od nas!

06.10.2022

10:55

0

Autor: 24sedam

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova smatra da je krivac već poznat onima koji bi da sprovedu istragu

EU ne planira da uključi Rusiju u istragu incidenata na Severnom toku, Zaharova reagovala: To znači da se nešto krije od nas!
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Posle više od 10 dana od incidenata Rusija je diplomatskim kanalima obaveštena da ne postoje planovi da se Moskva uključi u istragu incidenata na gasovodima Severni tok 1 i 2, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da je nemoguće da istraga bude sprovedena bez učešća Moskve, preneo je Rojters.

Nakon toga predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da, ako Moskva i Gasprom budu isključeni iz istrage, to znači da Zapad nešto skriva, preneo je Tass.

- Ni advokati, ni inženjeri, ni finansijeri ili javne ličnosti ne mogu da zamisle kako se takva istraga može dogoditi bez strane koja je vlasnik u svemu tome. Ali ispada da može, jer jedan broj zemalja članica Saveta bezbednosti UN kaže da, ne samo da neće pozvati Rusiju, već neće ni da dozvole Rusiji da učestvuje u istragama - rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, to je ono što govori da Zapad ima nešto da sakrije.

- Ne dopustiti vlasniku - a ruska strana je vlasnik opreme, infrastrukture, samog proizvoda koji se pumpa kroz gasovode - ne dopustiti mu da bude deo istrage znači da se nešto krije od njega. To nije prvi put da Zapad radi takvo nešto - rekla je ona.

Swedish Coast Guard via AP
 

Zaharova je dodala da se istraga napada na gasovode može smatrati objektivnom i pouzdanom samo ako se u nju uključi i Rusija.

- Smatramo da su akcije usled kojih je došlo do oštećenja gasovoda namerna diverzija protiv najvažnijeg objekta ruske infrastrukture i insistiraćemo na sprovođenju sveobuhvatne otvorene istrage uz učešće predstavnika ruskih kompetentnih organa i, naravno, „Gasproma“ - istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, „samo ako taj uslov bude ispunjen, rezultati istrage mogu pretendovati na verodostojnost i objektivnost“.

- Ako Zapad bude radio „kao i uvek" – ne bude davao pristup vlasnicima, ako bude prikrivao činjenice i stavljao akcenat na medije i manipulisanje podacima preko medija u vidu curenja - jasno je da ta istraga neće nikuda odvesti - kazala je Zaharova.

Profimedia
Marija Zaharova

Nespremnost Danske da uključi Rusiju u istrage o terorističkim napadima na gasovode mogla bi da ukazuje na to da Kopenhagen zna ko je izveo napade, izjavila je Zaharova.

- Zvanični Kopenhagen polazi od toga da taj incident nije slučajnost, nego rezultat namernih akcija i smatra da je neophodno sprovesti međunarodnu istragu tog događaja - kazala je Zaharova.

Međutim, prema saopštenju Ministra spoljnih poslova, Danska ne namerava da vodi dijalog s Moskvom po tom pitanju, podseća portparolka.

- To može da se objasni samo na jedan način: oni, možda, znaju ko je to uradio, tako da mišljenje Moskve jednostavno nije interesantno, jer je već otkriven osumnjičeni i već ga mogu pozvati na odgovornost - konstatovala je Zaharova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike