Švedska zatvara područje mesta curenja gasovoda: Motiv za uništavanje „Severnih tokova“ ima pre svega Vašington

04.10.2022

10:20

0

Mala verovatnoća da je neka NATO država mogla da sprovede takvu operaciju bez koordinacije sa SAD

Švedska zatvara područje mesta curenja gasovoda: Motiv za uništavanje „Severnih tokova“ ima pre svega Vašington
eksplozija na Severnom toku - Copyright Danish Defence Command via AP

Motiv za uništavanje gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ je pre svega imao Vašington, izjavio je bivši senator američke države Virdžinija Ričard Blek.


- Ja sam profesionalni sudija i gledam na zločine kako u pogledu motiva, tako i u mogućnostima da se uradi nešto slično eksploziji na velikim dubinama okeana. Malo je zemalja koje mogu to da učine, rekao je Blek u intervju za Sputnjik.

Senator je naveo da su Sjedinjene Američke Države bile zabrinute da će kako zima bude napredovala, ljudi u Evropi početi da protestuju, da zahtevaju ukidanje sankcija i obnavljanje isporuka gasa.

- Mislim da je uništavanje gasovoda bilo neverovatno zgodno, onda niko ne može da traži da se gas pusti, jer je to sada nemoguće učiniti. I ko ima motiv za tako nešto? Plašim se, da najviše motiva za to imaju CIA i Stejt department SAD, naveo je bivši američki senator.

On smatra da je mala verovatnoća da je neka NATO država mogla da sprovede takvu operaciju bez koordinacije sa SAD, piše „Gazeta.Ru“.

Švedska zatvara područje u blizini mesta curenja gasovoda

Švedski tužilac zadužen za istragu o curenju iz gasovoda u Baltičkom moru, Mats Ljungkvist, rekao je danas da je naredio da se to područje zatvori dok je u toku preliminarna istragu o „sumnjivoj sabotaži“, prenosi AP.

„Razumem veliki interes javnosti, ali smo na početku preliminarne istrage i zato ne mogu da ulazim u detalje o tome koje istražne mere preduzimamo“, izjavio je Ljungkvist.

Švedska obalska straža je saopštila da je brodovima, roniocima, ribarskim plovilima i podvodnim vozilima zabranjeno da se približe na 9,3 kilometra od mesta na kome su detektovana dva oštećenja gasovoda u blizini Švedske.

Tokom vikenda, vlasti u Danskoj su saopštile da je stopirano curenje na gasovodima Severni tok 1 i 2, međutim, švedska obalska straža je juče saopštila da je jedan od njenih aviona prijavio da se curenje u Severnom toku 2 povećalo.

Švedska spasilačka podmornica, sposobna za napredne ronilačke misije i brodovi švedske obalske straže poslati su u oblast u kome je detektovano curenje u blizini Švedske.

Ostaje nejasno kada će ronioci ili podmornica moći da se spuste do cevovoda.

Danske vlasti su poslale brodove i vojne helikoptere kako bi pratile dva curenja gasa istočno od ostrva Bornholm u danskom Baltičkom moru.


Ranije je bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor govorio o koristima SAD od havarije na „Severnim tokovima“. Prema njegovim rečima, SAD imaju direktnu korist od uništavanja gasovoda, jer to povećava zavisnost Evrope od energenata iz SAD. Mekgregor je 30. septembra izjavio da su napad na „Severne tokove“ mogle da izvrše ili SAD ili Velika Britanija. On je naveo da je apsurdno kriviti Rusiju da je organizovala havariju i ukazao da Moskvi nije u interesu da uništi svoj vredan projekat.


Profesor ekonomije na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks je takođe naveo da smatra da su SAD upletene u havariju gasovoda.

Na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ otkrivena su curenja gasa 26. septembra. Kako je saopštila kompanija operator „Nord strim AG“, havarija je bez presedana i nemoguće je proceniti vremenski okvir za remont.

Vlasti Nemačke i Danske ne isključuju da su uzrok havarije sabotaže na gasovodima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike