Iza odluke danske kraljice stoje brojni skandali? Pijani princ pokušao da poljubi snajku, Margareta II bila prinuđena da reaguje

07.10.2022

13:26

0

O postupcima crne ovce danske kraljevske porodice mediji redovno bruje, pa je majka morala da se odluči na drastičan potez

Iza odluke danske kraljice stoje brojni skandali? Pijani princ pokušao da poljubi snajku, Margareta II bila prinuđena da reaguje
profimedia-0227549724 - Copyright Profimedia

Danska kraljevska porodica je u poslednjih nekoliko dana u centru pažnje javnosti nakon što je kraljica Margareta II odlučila da oduzme prinčevske titule deci svog mlađeg sina princa Joakima.

Odluka koju je donela stupiće na snagu 1. januara naredne godine, otkada će se Joakimovoj deci obraćati sa "ekselencijo".

Kraljica je svoju odluku opravdala namerom da unucima obezbedi normalniji život i razreši ih kraljevskih dužnosti, čime im je u isto vreme ukinuto i finansiranje iz javnih sredstava.

Međutim, svetski tabloidi pišu da iza svega stoji malo složenija priča o sukobu između dva brata i njihovih porodica i skandalima koji su potresali monarhiju u proteklim godinama.

Opsednutost snajkom

Mlađi kraljičin sin, princ Joakim, crna je ovca porodice, bar u medijima, koji tvrde da je on smrtno zaljubljen u svoju snaju Meri, suprugu princa Frederika s kojom on ima četvoro dece.

Joakim se već dva puta ženio, a na jednom zvaničnom događaju fotografisan je kako, vidno pod dejstvom alkohola, pokušava da poljubi svoju snaju u usta, dok se ona sklanja osmehujući se.

Profimedia
Princ Frederik sa suprugom Meri

O njegovoj zaljubljenosti u Meri pisalo se odmah nakon što se Frederik venčao s njom, a kako se navodi, privlačnost između njih nije nestala čak ni kada se Joakim drugi put oženio Francuskinjom koja se takođe zove Meri i koja liči na suprugu njegovog brata.

Sada se piše da je upravo ovo bio razlog zbog kog je kraljica odlučila da osuzme titule njegovoj deci iz dva braka: prinčevima Nikolaju (23), Feliksu (20) i Henriku (13) i princezi Atini (10).

To je kraljičine unuke, kako Joakim i Meri, duboko potreslo, a zbog toga su imali i problema u školi. Najmlađu Atinu drugari su počeli da zadirkuju da više nije princeza i da je sada ista kao i oni, što je devojčicu dovelo do suza i prouzrokovalo joj traumu.

Profimedia
Princeza Meri, prinčevi Frederik i Joakim i kraljica Margareta

Kraljičinu odluku teško je prihvatila i Joakimova prva žena Aleksandra, koja je rekla medijima da je načinjena velika nepravda prema njenim sinovima Nikolaju i Feliksu koji nisu zaslužili ovakav tretman i tvrdila da je Margareta II mogla da sačeka da još malo odrastu pre nego što ih isključi iz monarhije.

Kraljica je morala da reaguje?

Upućeni u dešavanja u kraljevskoj porodici tvrde da je kraljičina odluka neuobičajena, ali da je, po svemu sudeći, bila primorana da je donese zbog sve većih sukoba u porodici, čime je jasno stavila do znanja da prednost daje starijem sinu i njegovoj porodici.

Nekoliko dana po saopštavanju odluke kraljica se ponovo obratila javnosti zbog negativnih reakcija na nju.

- Poslednjih dana došlo je do jakih reakcija na moju odluku o budućoj upotrebi titula za četvoro dece princa Joakima. To me, naravno, pogađa - navela je kraljica u saopštenju.

Profimedia
Kraljica Margareta II

- Na moju odluku se čekalo dugo. Sa mojih 50 godina na tronu prirodno je da se osvrnem unazad i da gledam unapred. Moja je dužnost i želja kao kraljice da obezbedim da se monarhija uvek oblikuje u skladu sa vremenom. Ponekad to znači da se moraju doneti teške odluke i uvek će biti teško pronaći pravi trenutak - dodala je ona.

Kraljica je rekla da je ovu odluku donela kako bi omogućila mlađim članovima kraljevske porodice da vode normalniji život, sledeći slične odluke drugih kraljevskih porodica da smanje monarhiju.

- Kraljevska titula uključuje niz obaveza i dužnosti koje će u budućnosti biti na manjem broju članova kraljevske porodice. Ovu adaptaciju, koju vidim kao neophodnu garanciju za budućnost monarhije, želim da izvršim u svoje vreme. Donela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka potcenila sam koliko se moj mlađi sin i njegova porodica osećaju pogođenim. To na mene ostavlja veliki utisak i žao mi je zbog toga. Niko ne treba da sumnja da su moja deca, snaje i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao porodica moći da pronađemo mir i da sami rešimo situaciju - objasnila je danska kraljica.

Brak "u komplikovanoj fazi"

Profimedia
Joakim sa drugom suprugom i decom

To i dalje nije umirilo princa Joakima koji je za medije pričao da su njegova deca oštećena i da im je naneta nepravda, kao i da je imao samo pet dana da ih pripremi za ovakvu odluku. On je izjavio da smatra da je kraljica sama trebalo da pozove svoje unuke na "sok i da im lično saopšti vest i objasni im zašto je tako odlučila".

Za to vreme njegov brat Frederik je uživeo u Sen Tropeu, gde su ga paparaci fotografisali kako uživa na jednoj od plaža, zbog čega su tabloidi pisali da ga odluka njegove majke uopšte ne iznenađuje i ne dodiruje, kao i da je bio upućen u njene planove.

On nije želeo da komentariše njenu odluku, ali je zato njegova supruga Meri javno podržala kraljičinu odluku rekavši za najčitanije danske novine kazala da "promena može biti izuzetno teška i može stvarno da boli, ali to ne znači da nije ispravna".

Na sve to Joakim i njegova supruga Meri priznali su da je njihov brak "u komplikovanoj fazi", što je mnoge navelo da zaključe da su pred razvodom i da je samo pritanje trenutka kada će to biti saopšteno.

Joakimovi sinovi odustali od vojske, zarađuju kao manekeni

Profimedia
Joakim sa drugom suprugom i sinovima iz prvog braka

Najstariji sinovi princa Joakima, Feliks i Nikolaj obojica žive u Danskoj, gde su svojevremeno upisali Nacionalnu vojnu akademiju, ali su odustali od nje pre nego što su je završili. Umesto vojnih karijera napravili su manekenske pozirajući za nekoliko reklamnih kampanja i na naslovnim stranama časopisa.

Nikolaj je privukao međunarodnu pažnju 2018. kada je prošetao pistom na Barberijevoj reviji na Londonskoj nedelji mode. Potpisao je ugovr sa agencijom Skup Models u Danskoj i nastavio da prihvata manekenske angažmane. U februaru ove godine krasio je naslovnicu Vog Skandinavija.

Kada se ne bavi manekenstvom, Nikolaj studira poslovnu administraciju i upravljanje uslugama u Kopenhagenu. Prošle godine je živeo u Parizu u sklopu školske razmene i lakše je mogao da viđa svoju mlađu braću i sestre i tatu, koji tamo žive.

Princ Feliks je krenuo bratovim stopama i odlučio da debituje kao model za zlatara Georga Jensena, pojavljujući se na fotografijama i u reklami koja promoviše novu Reflect kolekciju ogrlica, minđuša i prstenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike