Imenovani dobitnici Nobelove nagrade za hemiju: Dele je dvoje Amerikanaca i Danac

05.10.2022

10:03

0

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je imena nagrađenih za 2022. godinu

Imenovani dobitnici Nobelove nagrade za hemiju: Dele je dvoje Amerikanaca i Danac
Nobelova nagrada - Copyright Profimedia

Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju su Amerikanka Kerolin Bertoci, Danac Morten Meldal i Amerikanac K. Beri Šarples.

Njih troje su nagrađeni za rad koji je proizveo „genijalan alat za izgradnju molekula“.

Trio je osvojio nagradu za osnivanje i unapređenje polja hemije klikova i bioortogonalne hemije, što je „dovelo do revolucije u načinu na koji hemičari razmišljaju o povezivanju molekula“, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

 

 

Klik hemija omogućava brze i jasne reakcije, gde se „molekularni gradivni blokovi brzo spajaju“, rekao je komitet. Ovaj princip može doneti koristi u stvarnom svetu u razvoju farmaceutskih proizvoda.

Beri Šarples, koji je od danas peta osoba koja je dva puta nagrađena Nobelom, započeo je celu priču. Oko 2000. godine skovao je koncept „hemije klikova", koji je oblik jednostavne i pouzdane hemije, gde se reakcije dešavaju brzo i izbegavaju se neželjeni efekti.

Ubrzo nakon toga, Morten Meldal i Beri Šarples, nezavisno jedan od drugog, predstavili su ono što je sada krunski dragulj „klik hemije": azid-alkin ciklodaciju katalizovanu bakrom. Ovo je elegantna i efikasna hemijska reakcija koja je sada u širokoj upotrebi. Između mnogih drugih upotreba, koristi se u razvoju farmaceutskih proizvoda, za mapiranje DNK i stvaranje materijala koji više odgovaraju svrsi.

Kerolin Bertoci podigla je „klik hemiju" na novi nivo. Da bi mapirala važne, ali neuhvatljive biomolekule na površini ćelija, razvila je reakcije klika koje rade unutar živih organizama. Njene bioortogonalne reakcije se odvijaju bez narušavanja normalne hemije ćelije.

Ove reakcije se sada koriste globalno za istraživanje ćelija i praćenje bioloških procesa. Koristeći bioortogonalne reakcije, istraživači su poboljšali ciljanje lekova protiv raka, koji se sada testiraju u kliničkim ispitivanjima.

Nobelove nagrade se dodeljuju tokom cele ove nedelje: u ponedeljak i utorak proglašeni su dobitnici nagrade za medicinu i fiziku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike