Lavrov: Pripajanje teritorija logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja - proces počeo još 2014.

03.10.2022

13:06

0

Sve je počelo povratkom Republike Krim i grada Sevastopolja u okrilje Ruske Federacije

Lavrov: Pripajanje teritorija logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja - proces počeo još 2014.
Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Prisajedinjenje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, kao i regiona Zaporožje i Herson u Rusku Federaciju logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na plenarnoj sednici Državne Dume.

- Ovaj proces (pristupanje četiri regiona Ruskoj FederacijI) je logičan nastavak procesa reunifikacije ruskih zemalja koji je počeo povratkom Republike Krim i grada Sevastopolja u okrilje Ruske Federacije 2014. godine - rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je istakao da su neprekidno rasle ozbiljne pretnje režima u Kijevu na živote i bezbednost ljudi po nacionalnoj, jezičkoj i verskoj osnovi, što je, kako je rekao, učinilo nemogućim postojanje DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastavu Ukrajine.

- Te pretnje su onemogućile opstanak tih regiona unutar Ukrajine - rekao je Lavrov.

Ministerio de Relaciones Exteriores de Rusia vía AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

Putin će tokom ceremonije održati veliki govor, nakon čega će se sastati sa liderima nepriznate Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u kojima je od 23. do 27. septembra održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Donjecka i Luganska Narodna Republika, zajedno sa Hersonskom i delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine glasale su za pridruživanje Rusiji na referendumima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike