Iza rešetaka zbog pesme koja je pokrenula masu na iranskim protestima: Heroj mladih na slobodi nakon plaćene kaucije (VIDEO)

04.10.2022

21:47

0

Nasilni sukobi između demonstranata i policije za nerede i dalje su u toku, a broj mrtvih porastao je na 133

Iza rešetaka zbog pesme koja je pokrenula masu na iranskim protestima: Heroj mladih na slobodi nakon plaćene kaucije (VIDEO)
Šervin Iran protesti - Copyright Printscreen / Youtube

Šervin Hadžipur, umetnik koji stoji iza popularne protestne pesme koja je postala viralna na internetu, pušten je uz kauciju, saopštio je u utorak njegov advokat.

Hadžipur, iranski pevač i umetnik koji stoji iza popularne protestne pesme "Za...", uhapšen je prošle nedelje. 

Njegovu pesmu su puštali demonstranti na ulicama širom Irana, kao i tokom antivladinih protesta u Londonu, Torontu, Berlinu, Sidneju i brojnim drugim gradovima širom sveta.

- Uz neke naknadne pozive i saradnju Adela Alipura, Hadžipurovog advokata... Šervin se pridružio svojoj porodici - rekao je Majid Kaveh, njegov drugi advokat.

Snimak pesme "Za..." ("Baraie" na persijskom) pregledan je više od 34 miliona puta za manje od dva dana na Hadžipurovoj Instagram stranici.

Pesma se sastoji od ljutitih antivladinih tvitova i slogana koje su postavili Iranci nakon vesti o smrti Mahse Amini smrti 16. septembra.

 

 

Kratak snimak koji je Hadžipur objavio, u kom svira gitaru i naglas čita neke od tvitova uključenih u pesmu, od tada je postavljen na nekoliko drugih platformi i privukao je pažnju širom sveta.

Vest o njegovom oslobađanju dolazi pošto su iranske vlasti uhapsile stotine demonstranata i premestile ih na nepoznate lokacije, dok su nasilni sukobi između demonstranata i policije za nerede i dalje u toku, a broj mrtvih porastao na 133.

Talas hapšenja nastavljen je u ponedeljak nakon što su naoružane iranske snage bezbednosti upale preko noći u kampus Univerziteta Šarif u glavnom gradu Teheranu.

Opsada preko noći izazvala je zabrinutost širom Irana. Prestravljeni roditelji okupili su se ispred kampusa u nadi da će čuti vesti o svojim najmilijima.

Snimci izvan kampusa pokazuju kako maskirana policija za nerede odvodi uhapšene studente na motorima na nepoznate lokacije i ispaljuje gumene metke na ljude koji su snimali scene iz svojih automobila.

Podsetimo, novu rundu antivladinih protesta izazvala je smrt Mahse Amini koja je u policijskom pritvoru uhapšena jer navodno nije nosila hidžab kako treba i kršila strogi kodeks oblačenja u zemlji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike