Pobuna u Beču zbog hladnijih kancelarija! Sindikati protiv uredbe kojom se temperatura radnih prostora smanjuje na 19 stepeni

07.10.2022

09:25

0

Sindikat ne želi da spreči mere štednje energije, ali smatra da one moraju biti primenljive i razumljive

Pobuna u Beču zbog hladnijih kancelarija! Sindikati protiv uredbe kojom se  temperatura radnih prostora smanjuje na 19 stepeni
Rad sa kapom i šalom nije baš normalan - Copyright Profimedia

U javnim ustanovama u Beču, u skladu sa štednjom energije, planirano je da se snizi temperatura na 19 stepeni, ali se tome oštro protivi sindikat.

Vlasti grada Beča najavile su niz mera za štednju energije, između ostalog smanjenje temeprature u gradskom prevozu za dva stepena, ali i smanjenje temperature u javnim ustanovama na maksimalno 19 stepeni.

Uredba, kojom bi se te mere naložile bila je gotovo spremna za objavljivanje, ali sada se tome suprostavio sindikat, jer smtra da je 19 stepeni suviše hladno za one koji rade na otvorenom.

Zaposleni u gradskoj čistoći, kanalizaciji i vodovodu i drugi moraju imati prostorije u kojima mogu da se ugreju i tuširaju, rekao je Kristijan Majdlinger, predsednik sindikata "Junion" (Younion).

Profimedia
 

 

On je za javni servis "ORF" naglasio da sindikat ne želi da spreči mere štednje energije, ali smatra da one moraju biti primenljive i razumljive.

- Sve dok se održavaju božićne pijace i na zapadu zemlje skijanje zaposleni neće imati razumevanja da moraju da se smrzavaju na 19 stepeni i rade na toj temperaturi, kaže Majdlinger.

Za savezna pozorišta i muzeje je maksimalna temperatura od 19 stepeni tokom zime već fiksna, ali za gradske kulturne ustanove još nije doneta odluka.

Sindikati ističu da su i u kulturi potrebne druge mere, a ne smanjenje temperature, kako zbog muzičara, tako i zbog publike, pošto postoji obaveza za predaju mantila i jakni na garderobi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike