Bajden upozorava - Putin se ne šali: Rizik od nuklearnog armagedona najveći od kubanske krize!

07.10.2022

06:40

0

Bajden je rekao da se Putin ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, ili biološkog ili hemijskog oružja

Bajden upozorava - Putin se ne šali: Rizik od nuklearnog armagedona najveći od kubanske krize!
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Predsednik SAD Džozef Bajden kaže da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, budući da ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

Džozef Bajden je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, ili biološkog ili hemijskog oružja, jer je, ističe, njegova vojska, moglo bi se reći, znatno slabija, prenosi Rojters.

- Prvi put od kubanske raketne krize imamo direktnu pretnju upotrebom nuklearnog oružja, ako se stvari nastave putem kojim su išle - rekao je Bajden donatorima Demokratske stranke u Njujorku.

Istakao je da se svet nije suočio sa mogućnošću armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize.

- Mislim da ne postoji takva stvar kao što je sposobnost da se tako lako koristi taktičko nuklearno oružje i da se ne završi sa armagedonom - rekao je Bajden.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File
 

Putin je upozorio da će upotrebiti sva neophodna sredstva, uključujući ruski nuklearni arsenal, da zaštiti rusko tlo, kojim sada smatra i četiri ukrajinska regiona koje je Rusija pripojila, podseća Rojters.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je da bi NATO trebalo da pokrene preventivne udare na Rusiju kako bi je sprečio da upotrebi nuklearno oružje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je ove komentare kao "apel da se započne još jedan svetski rat sa nepredvidivim, monstruoznim posledicama", prenosi agencija RIA novosti.

Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima, navodi Rojters.

Istovremeno, Bela kuća je ove nedelje saopštila da nisu uočene nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

- Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozicije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje - rekla je u utorak sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom trinaestodnevne kubanske raketne krize 1962. godine, koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike