Vojska se satima kasnije oglasila, pad južnokorejske rakete uznemirio građane: Nisam mogao da spavam zbog eksplozije (VIDEO)

05.10.2022

11:40

0

Stanovnici Gangneunga rekli su da su videli jak bljesak i čuli eksploziju oko 1.00 posle ponoći u sredu

Vojska se satima kasnije oglasila, pad južnokorejske rakete uznemirio građane: Nisam mogao da spavam zbog eksplozije (VIDEO)
Ilustracija - Copyright South Korea Defense Ministry via AP

Vojska Južne Koreje izvinila nakon što je neuspelo lansiranje projektila tokom zajedničke vežbe sa Sjedinjenim Američkim Državama izazvalo uzbunu među stanovnicima priobalnog grada Gangneunga.

Oni su prijavili da su tokom noći čuli eksploziju i videli požar.

Vojska, koja je saopštila da nije bilo žrtava, priznala je incident tek sedam sati kasnije.

Lansiranje je bilo odgovor na to što je Severna Koreja ispalila projektil iznad Japana rano u utorak.

Ovo je prvi put od 2017. da je Pjongjang ispalio projektil koji je proleteo preko Japana, što je izazvalo demonstraciju sile SAD, Japana i Južne Koreje koje su izvele vojne vežbe. Seul i Vašington su takođe ispalili salvu projektila u Istočno more, poznato i kao Japansko more, između Korejskog poluostrva i Japana.

Južnokorejska vojska je kasnije potvrdila da je jedna od njihovih raketa otkazala ubrzo nakon što je lansirana i da je pala.

 

 

Vojska je takođe saopštila da je raketa Hjunmu-2 nosila bojevu glavu, ali da nije eksplodirala, i izvinila se što je izazvala zabrinutost.

Stanovnici Gangneunga rekli su da su videli jak bljesak i čuli eksploziju oko 1.00 posle ponoći u sredu.

Mnogi od njih su se oglasili na društvenim mrežama pitajući se šta se dogodilo, dok su delili fotografije i video-snimke incidenta. Na jednom od snimaka se vidi nešto što je izgledalo kao jaka vatra, sa dimom koji se diže u daljini.

- Ne mogu da spavam jer sam uznemiren zbog eksplozije - napisao je jedan korisnik Tvitera, prema novinskom sajtu Kang Von Ilbo, dok se drugi pitao da li se srušio avion.

Severnokorejsko lansiranje rakete u utorak bilo je peto koje je Pjongjang izveo za nedelju dana. Mnogi od njegovih raketnih testova izvode se na putanji koja dostiže veliku visinu, izbegavajući letove iznad svojih suseda.

Severna Koreja je u septembru usvojila zakon kojim se proglasila državom koja ima nuklearno oružje, a lider Kim Džong Un je isključio mogućnost pregovora o denuklearizaciji.

South Korea Defense Ministry via AP
 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas na zahtev SAD, da bi razgovarao o novom testu balističkih raketa koje je izvršio Pjongjang.

Kina i Rusija saopštile su drugim članicama da se protive otvorenom sastanku, sa obrazloženjem da bi on trebalo da doprinese ublažavanju tenzija na Korejskom poluostrvu, saopštile su diplomate.

Američki predsednik Džozef Bajden i japanski premijer Fumio Kišida osudili su jučerašnji test Severne Koreje „najoštrije“, Evropska unija ga je nazvala „nepromišljenom i namernom provokativnom akcijom“, dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da lansiranje predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nazvao je najnoviju probu naoružanja Pjonganga „opasnim i nepromišljenim“, dok ni vlasti Severne Koreje ni njeni državni mediji nisu izvestili o lansiranju, niti otkrili koja vrsta projektila je korišćena.

Lansiranje povećava zabrinutost da bi Severna Koreja uskoro mogla da izvede očekivanu nuklearnu probu, prvu od 2017, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike