Nuklearna elektrana Zaporožje se stavlja pod vlasništvo Rusije: Putin potpisao ukaz

05.10.2022

16:07

0

I Rusija i Ukrajina žele vlasništvo nad Zaporožjem

Nuklearna elektrana Zaporožje se stavlja pod vlasništvo Rusije: Putin potpisao ukaz
338571_zaporozje_orig - Copyright 24sedam/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

- Ruska vlada će preduzeti mere za uspostavljanje federalnog vlasništva nad Zaporoškom nuklearnom elektranom i drugim objektima neophodnim za njen rad - navodi se u ukazu.

Ruski lider je dao instrukcije da se utvrde načini rada nuklearne elektrane do 2028. godine.

Direktor Energoatoma kazao da preuzima kontrolu

Direktor ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju Energoatom, Petro Kotin, izjavio je danas da preuzima kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju i pozvao radnike u elektrani da ne potpisuju nikakve dokumente sa ruskom stranom.

Kotin je ovo rekao u video obraćanju objavljenom na Telegramu, uprkos tome što je Rusija najavila da će ona nadgledati rad elektrane, preneo je Rojters.

- Sve dalje odluke u vezi sa radom stanice donosiće se direktno u centrali Energoatoma - rekao je Kotin.

Youtube/ТСН
Kotin

Dodao je da će nastaviti da rade po ukrajinskom zakonu, u okviru ukrajinskog energetskog sistema, u okviru Energoatoma.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je ranije danas da će Zaporoška nuklearna elektrana raditi pod upravom nadležnih resora Rusije.

On je naveo da će se o pitanjima bezbednog rada elektrane razgovarati tokom posete Moskvi generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafaela Grosija, prenela je agencija RIA Novosti.

"Zaporoška nuklearna elektrana se sada nalazi na teritoriji Ruske Federacije i, u skladu sa tim, mora da radi pod nadzorom naših nadležnih resora", rekao je Veršinjin.

Balicki: Tražim garancije za prekid ukrajinskog granatiranja Zaporožjaj

Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti, Jevgenij Balicki, zatražio je danas garancije da ukrajinske snage prestanu da granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje, kako bi ona nastavila sa radom.

- Ponovno pokretanje elektrane moglo bi da bude lako i možemo to ponovo da pokrenemo, ali su nam potrebne garancije da više neće biti ukrajinskog granatiranja, jer zaposleni trče u zaklon, naravno, kada počne granatiranje, što je krajnje nesigurno za nuklearnu elektranu - rekao je Balicki.

Kako je kazao, ukrajinsko sistematsko granatiranje definitivno nije pogodno za normalan rad elektrane, a u suprotnom bi nuklearno postrojenje moglo da bude ponovo pušteno u rad.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike