Severna Koreja ispalila balističku raketu iznad japanske teritorije: SAD, Južna Koreja i Japan oštro osudili potez Pjongjanga

04.10.2022

06:06

0

Ovo poslednje lansiranje je peto za poslednjih 10 dana

Severna Koreja ispalila balističku raketu iznad japanske teritorije: SAD, Južna Koreja i Japan oštro osudili potez Pjongjanga
Tan2022-4-17_3334520_0 - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, javlja Rojters.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.

Japan je saopštio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da Japan neće uzvratiti na napad Severne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada.

I Južna Koreja je najavila da će pojačati odbranu i povećati saradnju sa saveznicima.

SAD, Južna Koreja i Japan oštro osudili potez Pjongjanga

Američki državni sekretar Entoni Blinken, zajedno sa ministrima inostranih poslova Južne Koreje i Japana, oštro je osudio Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete iznad japanske teritorije, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je rekao da SAD, Južna Koreja i Japan osuđuju Pjongjang zbog toga što je prekršio rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ozbiljno destabilizovao region, prenosi Rojters.

Blinken je naglasio da SAD podržavaju odbranu Južne Koreje i Japana i ističu važnost bliske trilateralne saradnje, rekao je Prajs.

Sjedinjene Države su oštro osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da akcija Pjongjanga destablizuje region i krši međunarodne zakone.

Ovo poslednje lansiranje je peto za poslednjih 10 dana.

SAD su prošle sedmice zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvele pomorske vojne vežbe koje Pjongjang smatra pretnjom za svoju bezbednost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike