Angela Merkel: Održiv mir u Evropi moguć je samo uz saradnju sa Rusijom, dok to ne postignemo, ni hladni rat nije gotov

07.10.2022

11:31

0

„Buduća evropska bezbednosna arhitektura u okviru međunarodnog prava ispuniće zahteve“ samo ako uključuje Moskvu, samtra bivša nemačka kancelarka

Angela Merkel: Održiv mir u Evropi moguć je samo uz saradnju sa Rusijom, dok to ne postignemo, ni hladni rat nije gotov
Profimedia - Copyright Angela Merkel; Profimedia

Održiv mir u Evropi može se postići samo ako Rusija bude deo nje, izjavila je u četvrtak bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

Govoreći tokom 77. godišnjice nemačkog lista „Zidojče cajtung“, Merkelova je objasnila da, iako je Zapad uporan u svojoj podršci Ukrajini, jer je ta nacija i dalje zaključana u sukobu sa Rusijom, takođe treba da ima otvorene misli o onome što bi sada moglo da izgleda kao „nezamislivo“ - buduće uloge Moskve u evropskim poslovima.

Ona je naglasila da će „buduća evropska bezbednosna arhitektura u okviru međunarodnog prava ispuniti zahteve“ samo ako uključuje Rusiju.

- Sve dok to ne postignemo, ni hladni rat nije zaista gotov - dodala je ona.

Merkelova je 24. februar, dan kada je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju u Ukrajini, opisala kao „prekretnicu“, dodajući da izjave različitih strana u sukobu treba da se shvate „ozbiljno i da se ne klasifikuju kao blef od samog početka“.

Očigledno je mislila na nedavne komentare ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je nagovestio da će Moskva upotrebiti „sva sredstva da odbrani Rusiju i svoj narod“ ako bude ugrožen njen teritorijalni integritet. On je takođe upozorio Zapad da oni koji koriste nuklearnu ucenu protiv Rusije „treba da znaju da se ruža vetrova može preokrenuti“.

Angela Merkel; Profimedia
Angela Merkel

Merkelova je ranije pozvala zapadni svet da Putina i njegove reči shvate ozbiljno, tvrdeći da takav pristup „ni u kom slučaju nije znak slabosti“, već „znak političke mudrosti“.

Ona je takođe napomenula da bi bivši nemački kancelar Helmut Kol, koji je bio smatran njenim političkim mentorom, imao otvoren um o tome „kako bi se odnosi sa Rusijom jednog dana mogli ponovo razviti“ nakon završetka neprijateljstava u Ukrajini.

Takav stav, međutim, nije prijao ukrajinskim zvaničnicima. Prošle nedelje, Andrej Meljnik, odlazeći ambasador Kijeva u Berlinu, nazvao je stav Merkelove prema Rusiji i njenoj ulozi u evropskoj bezbednosti „skoro perverznim“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike