Bajden obećao Japanu da će ga braniti: SAD planiraju sastanak SB UN zbog Severne Koreje!

04.10.2022

18:36

0

Prvi put od 2017. raketa je bila ispaljena preko teritorije Japana

Bajden obećao Japanu da će ga braniti: SAD planiraju sastanak SB UN zbog Severne Koreje!
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden istakao je tokom telefonskog razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom "gvozdenu posvećenost" Vašingtona odbrani Japana, nakon što je Severna Koreja lansirala balistički projektil, saopštila je danas Bela kuća.

- Dvojica lidera zajednički su osudila raketnu probu i potvrdili da će blisko sarađivati sa Južnom Korejom i međunarodnom zajednicom na koordinaciji trenutnog i dugoročnog odgovora - navodi se u saopštenju Bele kuće koje je preneo Rojters.

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, zbog čega je stanovništvo na severu Japana upozoreno se skloni i privremeno je obustavljen železnički saobraćaj.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i da iznosi 4.600 kilometara.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Japan je saopštio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da Japan neće uzvratiti na napad Severne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada.

Sjedinjene Države su oštro osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

SAD će zatražiti od SB UN sastanak o Severnoj Koreji

SAD će zatražiti od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se sutra održi sastanak o Severnoj Koreji, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu iznad Japana prvi put posle pet godina.

AP Photo/Evan Vucci
 

- Bilo kakva značajna akcija 15-članog Saveta malo je verovatna - rekle su neimenovane diplomate, a preneo Rojters.

SB UN je godinama zabranjivao Severnoj Koreji da sprovodi nuklearne testove i lansiranje balističkih projektila, i kako navodi Rojters, pojačava sankcije Pjongjangu, kako bi pokušao da stane na put finansiranju tih programa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike