Sin predsednika SAD ponovo glavna tema u Vašingtonu: Prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Hantera Bajdena

07.10.2022

07:53

0

Agenti su „mesecima ranije utvrdili“ da su imali održiv krivični slučaj protiv mlađeg Bajdena, ali odluka o tome da li će ga pokrenuti sada je na američkom tužiocu Delavera Dejvidu C. Vajsu

Sin predsednika SAD ponovo glavna tema u Vašingtonu: Prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Hantera Bajdena
Hanter Bajden - Copyright Profimedia

Federalni agenti koji su istraživali sina američkog predsednika Džozefa Bajdena imaju dovoljno dokaza da optuže Hantera za zločine u vezi sa porezima i kupovinom oružja. Međutim, odluka o podizanju optužnice zavisi od karijernog tužioca u Delaveru, objavio je Vašington post u četvrtak pozivajući se na izvore.

Dok je poreska uprava istraživala da li Hanter Bajden nije prijavio prihode povezane sa njegovim poslovnim poduhvatima u inostranstvu, od Ukrajine do Kine, FBI istražuje incident iz 2018. u kojem je on odgovorio sa „ne“ na pitanje da li je korisnik droge ili zavisnik.

U svojim memoarima „Lepe stvari“ iz 2021. godine predsednikov sin je otkrio da je u to vreme zapravo koristio krek kokain i druge droge.

Agenti su „mesecima ranije utvrdili“ da su imali održiv krivični slučaj protiv mlađeg Bajdena, ali odluka o tome da li će pokrenuti slučaj sada je na američkom tužiocu Delavera Dejvidu C. Vajsu, objavio je Post pozivajući se na „ljude upoznate sa slučajem”.

Vajs je karijerni tužilac, a imenovao predsednik Donald Tramp krajem 2017. Tramp je ukazao na Hanterove poslove u Ukrajini i otkrića o seksu i drogi sa njegovog laptopa tokom predsedničke kampanje 2020, što su optužbe koje su Bajden i demokrate osudili kao „blaćenje“, pa čak i kao „ruske dezinformacije“.

Profimedia
Hanter Bajden

Priče o laptopu su potisnute na društvenim mrežama u ime „učvršćivanja” predsedničkih izbora, ali je kasnije potvrđeno da je sadržaj laptopa autentičan.

Hunterove lažne izjave u obrascu za kupovinu oružja obično bi predstavljale problem za njegovog oca, koji sprovodi agresivno zakonodavstvo o kontroli oružja. Kako navodi Post, krivično gonjenje za ovo delo je „relativno retko“,a „nije neuobičajeno ni da istrage Ministarstva pravde traju godinama“, navodi list.

Anonimni izvori Posta insistirali su na tome da je državni tužilac Merik Garland obećao da neće biti „političkog ili na drugi način neprikladnog mešanja“ u slučaj Hantera Bajdena. Republikanci su optužili Garlanda za politizaciju Ministarstva pravde zbog gonjenja za pobunu na Kapitolu 6. januara i septembarske racije na Trampovom imanju Mar-a-Lago.

Advokat Hantera Bajdena Kris Klark rekao je za pomenuti medij da je curenje informacija o samom slučaju federalno krivično delo i da on „nije imao nikakav kontakt ni sa jednim federalnim istražnim agentom“.

- Za žaljenje je što deluje da agenti za sprovođenje zakona krše zakon kako bi naneli štetu nekoj osobi koji je meta samo zbog njenog prezimena - rekao je Klark.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike