Indirektno priznali rusku aneksiju? EU novim sankcijama obuhvatila ukrajinske teritorije koje je Moskva pripojila

06.10.2022

15:58

0

Najnovija serija ograničenja uvedena je dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakone o ujedinjenju

Indirektno priznali rusku aneksiju? EU novim sankcijama obuhvatila ukrajinske teritorije koje je Moskva pripojila
Ukrajina mapa - Copyright Profimedia

Evropski savet je u četvrtak proširio svoje antiruske sankcije na Zaporošku i Hersonsku oblast, ukrajinske regione koje je Ruska Federacija anektirala posle referenduma koje međunarodna zajednica nije prihvatila.

Upravno telo EU objavilo je svoju odluku u saopštenju o osmom paketu sankcija uvedenih Moskvi zbog, kako je navedeno, „nezakonite aneksije“ ukrajinskih teritorija.

- Savet je takođe odlučio da će od danas geografski opseg ograničenja uvedenih 23. februara, uključujući posebno zabranu uvoza robe iz delova Donjecke i Luganske oblasti koje nisu pod kontrolom ukrajinske vlade, biti proširen i na one delove koje Zaporoške i Hersonske oblasti koji nisu pod kontrolom Kijeva - navodi se u saopštenju.

Dan pre nego što je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu, 23. februara, EU je uvela svoj prvi paket sankcija Rusiji. To je učinjeno kao odgovor na priznanje Moskve Donjecke i Luganske Narodne Republike kao nezavisnih država. Od tada je usvojeno još sedam paketa.

Najnovija serija ograničenja uvedena je dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakone o ujedinjenju sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, kao i Hersonskom i Zaporoškom oblašću.

Sporazume su potpisali Putin i čelnici četiri ukrajinska regiona 30. septembra, nakon što su se stanovnici teritorija velikom većinom na referendumima izjasnili za priključenje Ruskoj Federaciji.

Evropski savet je odmah saopštio da nikada neće priznati referendume i „njihove falsifikovane i nezakonite rezultate“. Članovi Saveta su takođe u saopštenju naveli da Kijev „ima pravo da oslobodi okupirane teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica“ i obećali su da će dodatno pojačati pritisak na Rusiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike