Ruski diplomata bez okolišanja: NATO se priprema za sukob sa Rusijom, razmatraju i nuklearno oružje

13.06.2024

10:59

0

Upozorio je i na rastuću ulogu nuklearnog oružja u vojnom planiranju Alijanse

Ruski diplomata bez okolišanja: NATO se priprema za sukob sa Rusijom, razmatraju i nuklearno oružje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško izjavio je da sve aktivnosti NATO-a danas predstavljaju pripremu za mogući vojni sukob sa Rusijom.

- Sve što NATO danas radi na ovom polju, otvoreno rečeno je priprema Alijanse za mogući vojni sukob sa Rusijom - rekao je on.

U intervjuu za ruski list "Izvestija" Gruško je naglasio da su NATO vežbe dokaz odustajanja od koncepta bezbednosne saradnje i povratak šemama obezbeđenja karakterističnim za vreme hladnog rata.

Gruško je istakao da je Alijansa pokrenula hibridni rat protiv Rusije, uključujući ekonomske sankcije i ideološku demonizaciju Rusije.

- U ekonomskoj sferi uvedene su hiljade nezakonitih sankcija našoj zemlji, u ideološkoj sferi u toku je demonizacija Rusije, gde je jedan od najnovijih eklatantnih primera najava da će, ako NATO bude poražen u Ukrajini, odmah sutra Rusija izvršiti invaziju na Poljsku i baltičke zemlje, čiju je nezavisnost priznala - rekao je Gruško.

Profimedia
Aleksandar Gruško

Kao jedan od najočitijih primera, naveo je tvrdnje da će Rusija napasti Poljsku i baltičke zemlje ukoliko NATO bude poražen u Ukrajini.

Takođe je upozorio na rastuću ulogu nuklearnog oružja u vojnom planiranju NATO-a, napominjući mogućnost njegovog razmeštanja u Poljskoj i drugim evropskim zemljama.

- Iz najnovijih vežbi i iz najnovijih dokumenata vidimo da se uloga nuklearnog oružja u vojnoj strategiji i vojnom planiranju NATO-a samo povećava. Počeli su i razgovori o tome da nuklearno oružje može biti razmešteno u Poljskoj i drugim državama. Moramo biti spremni da preduzmemo mere neutralizacije ukoliko takvi razgovori postanu konkretni - naglasio je Gruško.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova odbacio je optužbe protiv Rusije za nuklearnu pretnju, tvrdeći da NATO eskalira situaciju, a ne Rusija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike