Mađarska pozvala na prekid histerije na Zapadu: Kolege iz EU su upale u stanje ratne psihoze, dobijaju lude ideje

31.05.2024

16:35

0

Sijarto strahuje da će današnji sastanak biti opasan i da će se na njemu izroditi luđe ideje

Mađarska pozvala na prekid histerije na Zapadu: Kolege iz EU su upale u stanje ratne psihoze, dobijaju lude ideje
Copyright Profimedia

NATO sebe sateruje u ćošak raspirujući antirusku ratnu histeriju, rekao je u četvrtak novinarima mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Psihoza" tera zapadne lidere da usvajaju sve "lude ideje" koje bi mogle dovesti do teških posledica, upozorio je on uoči predstojećeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

On je upozorio da će sastanak zakazan za petak verovatno dovesti samo do dalje eskalacije, dodajući da bi to moglo da stvori izuzetno opasnu situaciju.

- Evropske kolege uranjaju u sve dublju jamu ratne psihoze i verujem da će prisustvo Amerikanaca i Britanaca samo stimulisati ovo histerično stanje - rekao je Sijarto u Briselu.

Ministar spoljnih poslova je takođe rekao da očekuje da će sastanak u petak biti propraćen proratnom atmosferom više nego ikada ranije, što će stvoriti uslove da "lude ideje dobiju podršku".

Prema Sijartu, dozvoliti Kijevu da koristi zapadno oružje za napade duboko unutar Rusije jedna  je od ludih ideja. Ruskoj vojsci ne nedostaje sopstveno oružje i "pucaće", istakao je on.

Profimedia
 

- Kakav će biti rezultat? Više smrti. Pošiljke oružja povećavaju količinu oružja sa obe strane linije fronta i izazivaju više smrtnih slučajeva - podvukao je mađarski ministrar.

Pitanje dalekometnih udara postalo je vruća tema na Zapadu poslednjih nedelja. Početkom maja britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da Kijev ima sva prava da koristi britansko oružje za napad na ciljeve unutar Rusije.

Nakon ovih izjava usledili su pozivi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga zapadnim donatorima oružja većeg dometa da dozvole napade na ciljeve unutar Rusije. Šefa NATO-a podržao je letonski predsednik Edgars Rinkevičs, koji je rekao da "nema razloga" da se Kijev spreči da to učini. Neke od članica bloka, uključujući Poljsku, Francusku i Nemačku, naknadno su dale odobrenje za ove napade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike