Šta bi sa F-16? Ukrajini obećani novi borbeni avioni, Zelenski izgubio strpljenje

07.06.2024

12:12

0

Kijev je još jednom tražio dodatnu pomoć

Šta bi sa F-16? Ukrajini obećani novi borbeni avioni, Zelenski izgubio strpljenje
Copyright Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je tokom proslave Dana D da će Ukrajini poslati nove borbene avione.

Na obeležavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji prisustvovali su američki predsednik Džo Bajden, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i drugi svetski čelnici.

- Sutra pokrećemo novu saradnju. Ukrajini ćemo poslati borbene avione Mirage 2000-5 koje je napravio francuski proizvođač "Dassault". Takođe ćemo obučavati ukrajinske pilote u Francuskoj - rekao je juče Makron.

Francuski predsednik je dodao da su ukrajinski zvaničnici, uključujući Zelenskog, pre nekih 48 sati od svih saveznika zatražili dodatnu pomoć u ratu protiv Rusije.

- Ne želimo eskalaciju, ali mir se može postići samo ako Kijev može da se obrani. Mi smo uz Ukrajinu i nećemo je izneveriti - dodao je.

Ludovic Marin, Pool via AP
Makron

Borbeni avioni Mirage 2000-5 su višenamenski jednomotorni avioni. U neposrednoj vazdušnoj borbi znatno su okretniji od F-16, a to znači i od velike većine potencijalnih protivnika.

Ovaj avion je jednostavan za održavanje jer ga pokreće jedan motor SNECMA M53-P20, dovoljno snažan za dostigne brzinu od 2.336 kilometara na čas i od 1.110 kilometara na čas iznad mora. Za zadatke vazdušne borbe može se naoružati vođenim projektilima MICA, Matra R550 Magic-II i Matra Super 530D.

- Ovo je zanimljiv zaokret od dugogodišnje pozicije "samo F-16 za Ukrajinu". Razumem zašto su se na to odlučili - rekao je penzionisani pukovnik američkih vazdušnih snaga Džefri Fišer.

- Iskreno govoreći, Bajdenova administracija usporila je isporuku F-16 do te mere da je Zelenskom već dosta i spreman je da preuzme rizik upotrebe drugih borbenih aviona - dodao je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike