Kako NATO uvlači EU u treći svetski rat: Zemlje menjaju politike i stavove iz dana u dan, atmosfera se dovodi do usijanja

29.05.2024

21:14

0

Sve je krenulo od izjave generalnog sekretara vojnog saveza

Kako NATO uvlači EU u treći svetski rat: Zemlje menjaju politike i stavove iz dana u dan, atmosfera se dovodi do usijanja
Copyright Profimedia

NATO uvlači Evropsku uniju u treći svetski rat izjavama o udarima na rusku teritoriju i više nije "odbrambeni savez", rekao je Florijan Filipo, lider francuske evroskeptične partije Patriote i kandidat za izbore za Evropski parlament.

- Izjave NATO-a su suludi zalet ka trećem svetskom ratu protiv Rusije. Svaka reč je izuzetno ozbiljna i puna posledica. NATO je zvanično napustio svoju poziciju "odbrambenog saveza", već opovrgnutu u praksi, i objavljuje rat - napisao je Filipo na Iksu u utorak.

Političar je pozvao Pariz da se povuče iz Alijanse.

- Želja da ostane u NATO-u znači da se slažemo da Francuska bude uvučena u treći svetski rat na neodređeno vreme, da će krv njene dece biti prolivena za interese NATO-a, EU, Makrona i besmislenu korupciju ove cele klike. Hajde da zaustavimo ovo ludilo, hajde da se založimo za mir, nema više evra ili oružja Ukrajini - dodao je Filip.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak da pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje i pravo na napad na legitimne vojne ciljeve van zemlje. Stoltenberg je takođe potvrdio da se zalaže za ukidanje ograničenja upotrebe zapadnog naoružanja na "legitimnim ciljevima“ na teritoriji Rusije. Istovremeno je rekao da NATO ostaje posvećen izbegavanju direktne konfrontacije sa Rusijom.

Profimedia
Jens Stoltenberg

Mišljenje lidera EU o ovom pitanju je veoma podeljeno.

Ko je za napade na Rusiju zapadnim oružjem?

Nakon poziva generalnog sekretar NATO-a prošle nedelje da članice bloka koje su isporučivale oružje Ukrajini prestanu da zabranjuju Kijevu da koristi ovo oružje za napad na Rusiju, oglasiolo se nekoliko zemalja koje to podržavaju.

Stoltenbergovo mišljenje ponovio je letonski predsednik Edgars Rinkevičs koji je kazao da ne vidi razlog za uvođenje takvih ograničenja Ukrajini.

Češki premijer Petr Fijala tvrdio je da Ukrajina ima pravo da upotrebi zapadno oružje za napad na Rusiju, podvlačeći da je "logično".

Estonski ministar odbrane Hano Pevkur rekao je da se nada da će svaka zemlja koja je Ukrajini obezbedila oružje dozvoliti Kijevu da napadne Rusiju ovom opremom.

Holandska ministarka odbrane Kasja Olongren izjavila je da situacija u kojoj bi Ukrajina napala mete unutar Rusije ne bi trebalo ni da bude predmet rasprave.

Francuska i Nemačka rekle su u utorak da Ukrajini treba dozvoliti da upotrebi njihovo oružje protiv ciljeva unutar Rusije sa kojih Moskva napada Ukrajinu.

Profimedia
HIMARS

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u utorak, francuski predsednik Emanuel Makron istakao je da je Ukrajini dozvoljeno da francuskim oružjem, uključujući raketama dugog dometa, gađa baze u Rusiji.

Poljska nema prigovora na to da Ukrajina koristi zapadno oružje, uključujući ono koje je obezbedila Varšava, za napad na ciljeve duboko unutar ruske teritorije, rekao je u sredu zamenik poljskog ministra odbrane Cezari Tomčik.

Ukrajinske oružane snage koriste britanske rakete "storm šedou" za napade na ruske ciljeve, uz dozvolu Londona, istakao je istog dana Jurij Sak, savetnik ministra za stratešku industriju Ukrajine.

Koje zemlje su protiv?

Belgijski premijer Aleksandar De Kru insistira da se sva vojna oprema koju njegova zemlja šalje Ukrajini koristi na teritoriji Ukrajine.

Zamenik premijera Italije Antonio Tajani takođe je naglasio da zapadno naoružanje koje je dostavljeno Kijevu treba da se koristi unutar granica Ukrajine.

Koje zemlje nisu iznele jasan stav?

Profimedia
ATACMS

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će Kijev "morati da donosi sopstvene odluke" o izvođenju napada van granica Ukrajine, bez obzira na to što Bajdenova administracija zvanično zabranjuje upotrebu oružja koje isporučuju SAD, kao što su rakete ATACMS, za udare duboko u rusku teritoriju.

Austrijska ministarka odbrane Klaudija Taner rekla je da je njena zemlja "vojno neutralna prema ustavu".

Oštre reakcije Rusije

Razgovori na Zapadu o tome da se Kijevu dozvoli da izvrši udare američkim oružjem na Rusiju odražavaju očaj i shvatanje da neće postići svoje ciljeve "uobičajenim poštenim sredstvima", rekao je u nedelju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je pokazala Zapadu da neće tolerisati pokušaje da se Ukrajina iskoristi kao pretnja po bezbednost Rusije i kao oruđe za uništavanje svega ruskog na istorijskim ruskim zemljama, rekao je Lavrov.

Profimedia
Sergej Lavrov

Nakon toga zapadne zemlje su počele da donose odluke, uključujući i o snabdevanju Kijeva oružjem, dodao je Lavrov.

- Koliko ja razumem, ovi razgovori odražavaju u izvesnom smislu očaj i shvatanje da uobičajenim poštenim sredstvima koja se primenjuju u međunarodnom pravu čak i u vremenima neprijateljstava, oni neće postići svoj cilj. Osećaju se kao u agoniji - rekao je Lavrov za ruske medije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je izjavu šefa NATO-a o slanju oružja kao "provokativnu", dodajući da mogući odgovor Rusije na napade na njenu teritoriju znaju samo predsednik i najviši vojni zvaničnici, koji će preduzeti odgovarajuće kontramere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike