Više ne kriju da žele treći svetski rat: Stoltenberg pozvao da se Ukrajini dozvoli da oružjem NATO-a gađa Rusiju

25.05.2024

10:30

0

Navodno ga brine ofanziva u Harkovu

Više ne kriju da žele treći svetski rat: Stoltenberg pozvao da se Ukrajini dozvoli da oružjem NATO-a gađa Rusiju
Copyright Profimedia

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da ukinu zabranu koja sprečava Ukrajinu da koristi NATO oružje za napade na vojne ciljeve unutar Ruske Federacije.

- Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji otežava im odbranu - rekao je on u intervjuu za Ekonomist.

Stoltenbergova kritika bila je usmerena ka politici predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji određuje ciljeve koje Ukrajina može da napada američkim naoružanjem.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski više puta je tražio od zapadnih saveznika dozvolu da koristi donirano oružje protiv ciljeva unutar Rusije, posebno nakon ruskog napredovanja u Harkovskoj oblasti.

Rusija je 10. maja započela ofanzivu u Harkovu, ali Stoltenberg nije očekivao značajniji proboj fronta, već je tvrdio da će Rusi nastaviti da ostvaruju male dobitke uz visoke troškove.

On je takođe kritikovao evropske saveznike zbog neispunjavanja obećanja da će Ukrajini dostaviti milion artiljerijskih granata, rekavši da se ništa slično nije desilo.

Stoltenberg je priznao da povećana podrška Ukrajini nosi rizik od eskalacije tenzija, ali je naglasio da postoji razlika između slanja oružja i direktnog vojnog angažovanja.

- Pružamo obuku, pružamo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO-a u borbene operacije iznad Ukrajine ili u njoj. Dakle, to je druga stvar - izjavio je Stoltenberg.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike