Piksi pred Sloveniju: Ljudi, mi idemo da ih pobedimo, a navijači posle neka zajedno piju pivo

19.06.2024

16:19

0

Autor: P.K.

Šta kažu "orlovi" pred drugi meč na Evropskom prvenstvu

Piksi pred Sloveniju: Ljudi, mi idemo da ih pobedimo, a navijači posle neka zajedno piju pivo
Dragan Stojković Piksi - Copyright Printscreen/TV Arena sport

Srbija je izgubila od Engleske na prvom meču na Evropskom prvenstvu, ali je i te kako imala svoje prilike u duelu sa prvim favoritom turnira.

Sada je na redu Slovenija, a nacija očekuje trijumf u tom meču. Selektor Dragan Stojković Piksi i najbolji strelac "orlova" Aleksandar Mitrović pojavili su pred novinarima dan pre meča.

Selektor je naglasio da Srbija ide na pobedu, ali se ne slaže sa ocenom da je favorit. Mitrović je rekao da mu je svejedno ko će šutirati penal, a obojica su naglasili da je atmosfera u timu sjajna i da su izlivi nervoze normalni.

Pročitajte tok konferencije u našem blogu.

BLOG UŽIVO:

Završena je konferencija za novinare!

Piksija je slovenački izveštač pitao da li mu je opterećenje što je Srbija favorit.

- Nismo favoriti, ne, ne. Zašto bismo bili? Vi ste osvojili bod, mi smo izgubili. Ko god mislio da je Slovenija lak protivnik, taj se vara. Nismo favoriti! Matijaž Kek je odličan trener, igrači su odlični! Ekipa su koja svakom može da napravi problem. Mi želimo da pobedimo Sloveniju. Nama su potrebni bodovi. Ako budete bolji i pobedite, šta da radimo, idemo dalje. Moramo da budemo pametni i da vas nadigramo. Mi smo s Englezima isto izašli da pobedimo utakmicu. Izađeš, pokažeš šta znaš i koliko možeš. Onda će vam doći vikinzi ovi, Danci. Svaka utakmica je teška, ja ne bih bio ovde da ne verujem da možemo da pobedimo. Poštujem Sloveniju, ali verujem u svoje momke!

Šta očekujete od Vlahovića?

- Ono što je bitno za mene da je Vlahović dobar igrač i da se trudi. Zadovoljan sam njegovom igrom, čekamo da Mitrović i Vlahović daju gol jer je to njihov zadatak. To nekad nije jednostavno, ali je on odradio dobar posao za reprezentaciju. Nadamo se da će ulaziti u prilike kako bi dali gol.

Aleksandre, ti i Tadić ste godinama osovina tima, da li si zato bio nervozan kad si izlazio protiv Engleske?

- Recite mi jednog igrača koji voli da bude zamenjen, ko ne voli da bude na terenu? Nema tu nervoze. Za te utakmice se živi. Kad ste igrač gledate sve iz svog ugla. Kad se stavite u poziciju selektora, kad imate 26 igrača, sasvim je drugačije. Jesam bio nervozan kad sam zamenjen, ali seo sam na klupu, ohladio glavu i posle jednog minuta nastavio da bodrim momke. Kad si igrač želiš da si uvek na terenu. Što se tiče Duće, mi se razumemo i zatvorenih očiju. Sigurno kada je on na terenu olakšava mnogo stvari i meni i Vlahoviću. Mi smo tu da izvršavamo zadatke koje selektor postavi. Ja nisam čuo da je selektor rekao da će Tadić početi, ali drago mi je zbog toga (smeh). Ko god da istrči sutra na teren daće svoj maksimum. Ovo su utakmice za koje se živi, dobar protivnik, pun stadion... Utakmice koje pišu istoriju!

Aleksandre, selektor je dobio pitanje ko će da šutira penal, ti ili Tadić? Šta ti kažeš?

- Ma to je stvar osećaja. Treniramo redovno to, pričamo stalno ko se kako oseća. Dogovaramo se. Duća Tadić je dosad bio prvi izvođač, ali nema problema... Daj bože da bude penal.

Gde bi Mitrović više voleo da igra, u šesnaestercu ili van njega?

- Voleo bih da ne izađem iz šesnaesterca svih 90 minuta. Zavisi od utakmice, od taktičkih zahteva, na prvom mestu je uvek bila ekipa. Uvek radim ono što se traži od mene. Da igram u polju, da pomažem u igri bez lopte. Malo više sam učestvovao u igri, bio van 16, ali nema problema.

A da li se Mitrović seća tog meča, pošto je bio jako mali?

- Sećam se, od tad sam počeo da pratim fudbal. Od očaja do sjaja, preokreta, golova, crvenih kartona... Sećam se Savinih golova. Nadam se da ćemo sutra da i mi odigramo dobru utakmicu kao tad, ali da ćemo slaviti.

Printscreen/TV Arena sport
 

Selektore, sećanje na meč iz 2000. godine?

- Problem je što Srbija nema mene danas. Šalim se. Sećam se te lude utakmice, jedna od najatraktivnijih utakmica na tom EP. Slovenci imali odličan tim. Uhvatili nas na brzinu, pa Siniša dobio crveni, ali onda se desilo čudo. Verovali smo da možemo da se vratimo i uspeli smo. Atraktivna utakmica i ostaje za pamćenje.

Mitrović nije želeo da govori o slabim tačkama Slovenije.

- Ne bih sad da otkrivam šta su im slabe tačke. Pričaćemo posle. Imaju mane, kao i svaka ekipa. Kao što sam rekao, nema tu mnogo šta da se krije. U današnjem fudbalu sve se zna.

Nemačka novinarka je primetila da nije uobičajeno da imamo braću u timu, kao Sergeja i Vanju, što je Piksi prokomentarisao.

- Braća su, biju se svaki dan, kao da nisu braća, a tu su i dalje u timu. Neverovatno. Ne podnose se, ne mogu da vide jedan drugog. Šalu na stranu, srećan sam što imam obojicu, divne osobe, veliki profesionalci. Sergej će uskoro postati otac drugi put, što znači da je vredno radio ove godine, a nadamo se da će i golman uskoro poput brata.

Selektore, očekujete navijače, navodno više od 30.000 navijača Srbije dolazi na meč. I očekujete li tvrd meč ili goleadu?

- Imali fantastičnu podršku i u Gelzenkirhenu, a sutra će biti veliki broj ljudi. To je dodatni motiv za nas. Predstavlja odgovornost. Ne igrate sami za sebe, imate odgovornost za ljude koji vas vole i podržavaju. Dobro je da se reprezentacija voli i podržava. Treba da u ponašanju na terenu i van terena budemo primer kako se igra za navijače i narod. Biće odlična atmosfera sa obe starane i srpske i slovenačke. I Slovenci mogu kolima da dođu u Minhen.  A goleada? Ma bitno je samo da dobiješ utakmicu. Ostali neka idu u kladionicu. Utakmicu moraš da dovedeš u ritam koji hoćeš i da protivniku uvališ jedan, dva ili tri. To nije lako.

Šta možete bolje da uradite u odnosu na meč sa Engleskom?

- Protiv Engleza smo ušli sa dosta respekta. Kao da su došli sa druge planete, a videli ste posle da nije baš tako. Ono što smo odigrali 70 minuta, tako treba protiv Slovenije.

Pitanje za Mitrovića o najvećim kvalitetima Slovenije?

- Sloveniji je najveći kvalitet timska igra, ali tu je i Šeško koji je opasan po gol u svakom trenutku. Nema iznenađenja ni sa jedne ni sa druge strane. Neće tu biti iznenađenja.

Iz njihovog tabora se čuje da ste vi reprezentacija koje se najviše plaše. Hoćete dati Slovencima razlog da vas se još više plaše?

Mitrović odgovara: 

Nadam se da će me se još više plašiti posle sutrašnje utakmice, bilo bi lepo. Obe utakmice protiv njih u Ligi nacija bili smo bolja ekipa. Vodili smo u Ljubljani 2:0, pa primili dva gola, ali bili smo bolji. Sad je drugačije, Evropsko prvenstvo je, drugačijem ćemo da uđemo u meč, ali lepo bi bilo da dam neki gol i da dobijemo utakmicu. Ali i da ne dam gol, a da dobijemo, bilo bi prelepo.

Printscreen/TV Arena sport
 

Selektore gde vam je nestao osmeh sa lica?

- Ma stalno mi traže da mi skeniraju ovu legitimaciju, dokle više?! Kao da ulazim u NASA, a ne na stadionu. To je to, nema drugih problema.

Slovenački novinar je pitao Piksija da li je optimista posle analize meča Slovenija - Danska?

- Jesam, što ne bih bio. Idemo na teren da vas dobijemo, svidelo se vama to ili ne. Učinićemo sve da pobedimo. To je cilj. Nećemo ići sa razmišljanjem o drugom rezultatu. Biće dobra utakmica. Biće dosta Srba, dosta navijača s obe strane, verujem da će posle svi zajedno otići na pivo, pa nek plati ko izgubi.

Slovenci kažu da neće srljati, šta očekujete?

- I da hoće da srljaju, ne mogu. Igraju kako igraju u formaciji 4-4-2, sa Šporarom i Šeškom. Ne treba da se jurimo sa njima po 30-40 metara. Organizovana su ekipa. Samo na to da se obrati pažnja, ali o tome smo već razgovarali. 

Printscreen/TV Arena sport
 

Došao je i Aleksandar Mitrović, koji je kasnio na početak.

Možemo li očekivati Tadića u prvom timu?

- Možete! - kratak je bio selektor.

Kako se Tadić izvinio?

- Ma, ljudi, to je ništa, ništa specijalno, možda je to vama (medijima) interesantno. Rekao je šta je rekao, izvinio se svima, idemo dalje, najvažnija je Slovenija koja je pred nama.

Hoće li biti promena u sastavu u odnosu na meč sa Engleskom?

- Biće dve promene u odnosu na utakmicu sa Engleskom.

Prvo pitanje bilo je za selektora: Ko će šutirati penal - Mitrović ili Tadić?

- Neka šutne bilo ko, samo neka ga da, nebitno je ko će da ga šutne. Jedan ili drugi. Najvažnije je da staviš loptu u mrežu.

- Konferencija počinje u 15.45.

Slovenija je u svom prvom meču odigrala 1:1 sa Danskom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike